Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan tonåring super i Valborg

/
  • Vanligt med fylla. Varannan tonåring super sig full till Valborg, det visar en undersökning som ungdomssajten Lunarstorm gjort tillsammans med If. Niondeklassare på Västra skolan intygar att fylla är vanligt vid sista april. Från vänster: Oskar Thomer, Jimmy Johansson, Markkus Nordin, Daniel Riazat och Frida Emanuelsson.

Annons

För andra året i rad har försäkringsbolaget If tillsammans med ungdomssajten Lunarstorm frågat drygt 3000 ungdomar mellan 15-18 år om hur de tänker fira Valborg. 54 procent av ungdomarna svarade ja på frågan om de tänker dricka sig berusade under helgen. Det är en ökning med 30 procent sedan förra året.

- Alla dricker sig fulla under Valborg, det hör till säger Daniel Riazat som går i nian på Västra skolan. Själv hör han till undantagen som inte tänker supa sig full, men de flesta av hans vänner kommer att samlas för att festa.

- Öl och sprit är vanligast, äldre kompisar köper ut. Förut kunde jag köpa folköl på ICA, men nu frågar de efter legitimation, säger Markus Nordin som tänker dricka öl på Valborgsmässoafton.

- De flesta dricker, jag tänker ta några öl, det blir ganska lugnt, säger 16-åriga Markus vars föräldrar känner till att han dricker i bland.

- De säger att jag ska tänka mig för och inte dricka för mycket.

De ungdomar tidningen pratat med berättar att föräldrarna ofta är oroliga inför festhelgerna.

- Att prata mycket och ha en bra kontakt med sitt barn tror jag är bästa sättet att få unga att låta bli alkoholen, enligt Daniel Riazat.

- Det bästa är om föräldrarna säger helt nej till alkohol. Det blir konstigt om de säger att man får testa lite, då dricker man nog lätt för mycket tror, Oskar Thomer.

Siffror från Brå visar att gatuvåldet ökar och kryper allt längre ned i åldrarna. Våldsamheterna är ofta knutna till storhelger och alkohol.

Sex procent av alla flickor säger att de tänker stanna hemma med motiveringen att de känner sig otrygga att vara ute på Valborg.

Frida Emanuelsson tänker umgås med vänner på Valborg, utan alkohol.

- Det skiljer sig väldigt mycket mellan olika grupper hur vanligt det är med alkohol. Klart man kan vara ute och umgås och ha kul, men utan alkohol.

Fakta: Råd till tonårsföräldern

  • Förklara varför du är orolig och vad du är rädd ska hända - visa att du bryr dig.
  • Visa att du älskar ditt barn oavsett vad som händer. Man ska självklart reagera, men en överreaktion kan leda till att tonåringen sluter sig.
  • Undvik att förhöra. Försök i stället att diskutera allt möjligt ofta, då blir det också naturligare att prata även om alkohol.
  • Om tonåringen kommer hem full, så låt diskussionen vänta till nästa dag. Alla som druckit för mycket någon gång vet hur dåligt man kan må.

Källa: alkoholkommittén

Mer läsning

Annons