Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Välkommen genomlysning"

/
  • Ulrika Loman, rektor på Söderbaumska skolan, tycker att det är bra att Skolinspektionen granskar skolans verksamhet i samband med att nya styrdokument införts.

– Det är värdefullt att få verksamheten belyst utifrån. Särskilt som vi har nya styrdokument att arbeta mot, säger rektorn på Söderbaumska skolan, Ulrika Loman.

Annons

I somras började den nya skollagen gälla och inför höstterminen infördes den nya läroplanen. Att Skolinspektionen väljer att genomlysa hela Faluns skolorganisation just nu, tycker Ulrika Loman är lyckat.

– Det hjälper oss att arbeta på rätt sätt utifrån styrdokumenten, säger Loman som tagit del av inspektionens kritik.

– Det här med skillnaden mellan pojkar och flickors resultat är något som vi inte uppmärksammat tidigare. Det ser vi att vi behöver analysera och fundera över vad det kan bero på.

När gäller arbetet mot kränkande behandling, anser ändå Loman att skolan har en god beredskap.

– Men det finns saker att förbättra. Det här är ett av skolans viktigaste och samtidigt svåraste arbeten. Vi ska vara ännu tydligare mot elever och lärare i hur vi ska arbeta målinriktat för att motverka kränkningar.

Inspektionen skriver också att det systematiska kvalitetsarbetet bör förbättra. Och att rektor bör ta ett större ansvar för att leda arbetet för att uppfylla de nationella målen.

– Pysslingen skolor och förskolor AB som äger oss har ett utarbetat system för kvalitetsarbete som vi nu går in. Jag känner tillförsikt att det arbetet ska bli ett lyft för oss, säger Ulrika Loman.

– Det administrativa arbetet tar en stor del av tiden som rektor, det pedagogiska ledarskapet kommer i kläm. Jag vet inte just nu hur vi ska kunna förändra det här, det är en diskussion som vi får föra här på skolan och med huvudmannen.

Mer läsning

Annons