Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländska studenter trivs i Falun

/
  • Lärare. Beth Anne Yoxsimer Paulsrud är lärare i engelska för högskolestudenter. Hon lär eleverna att analysera texter och uppmanar till diskussion.  Foto: Paulina Håkansson
  • Läser engelska. Uliana Skaptova från St Petersburg tycker om Falun. Efter engelskakursen åker hon tillbaka till Ryssland.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

- Mina kompisar åkte hit. De sade att det är ett bra ställe. Det är perfekt - vackert, mysigt och intressant, säger tjugotreåriga Uliana.

Hon är en av 20 elever på kursen "Engelska för högskolestudenter", en månadslång sommarkurs på Högskolan Dalarna. Ungefär hälften av eleverna på kursen är utländska. Zheng Ying är 34 år och kommer från Kina. Hon ska studera i Falun i tre år. Bland annat läser hon svenska.

- Sedan åker jag hem, till Hei Long Jiang-provinsen och fortsätter mitt jobb som finansmäklare.

Högskolan Dalarna var först i Sverige att ha ett mastersprogram på engelska. Fortfarande drar mastersprogrammet flest utländska studenter. Flera som har sökt sommarkursen i engelska ska studera i Dalarna till hösten.

Eleverna läser litteratur på engelska och skriver egna texter om det. Kursen är bra, tycker ryska Uliana.

- Jag är inte så bra på engelska, och jag behöver kunna det i mitt jobb. Jag arbetar inom kosmetikaindustrin, och läser mycket artiklar om kemi på engelska.

Sommarkursen i engelska går för första gången i år. Högskolan Dalarna har omkring 500 internationella studenter. Trenden är att de blir fler, säger Susanne Corrigox på internationella enheten.

- Internationaliseringen blir mer och mer viktig. Det är ett uttalat mål från både statsmakten och EU. De som kommer hit gör reklam för Sverige utomlands. Det är också viktigt för våra inhemska studenter att få kontakt med andra kulturer och uppleva en internationell miljö.

Mer läsning

Annons