Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbytesstudentenblev ambassadör

/
  • Nutid.
  • Dåtid. För 34 år sedan - Kenneth Macartney tillsammans med värdfamiljsbrorsan Jan Paju. Notera det tidstypiska märket på kavajen - Kärnkraft, nej tack.

Som 18-åring var han utbytesstudent i Falun, alltid väldigt mån att påpeka att han var kanadensare, inte amerikan.
Nu är Kenneth Macartney Kanadas ambassadör i Sverige – nöjd över att han råkade återvända till Falun just på studentdagen.

Annons

Vi träffas vid Johan Olof, statyn över psalmdiktaren Wallin utanför Kristinegymnasiet.

Här brukade Kenneth Macartney hänga med klasskompisarna läsåret 1977-78. Han hamnade i Falun genom privata kontakter. Först hamnade Falubon Jan Paju hos familjen Macartney, och nästa år hängde Kenneth med sin svenske utbytesbror till Falun för att gå ett år på tvåårig social linje.

– Först tog jag studenten i Kanada, året därpå tog jag den här. Det var förstås roligare i Falun, väldigt speciellt, och så kände jag väl ingen stress, säger Kenneth Macarteny som just varit och hälsat på sin svenska värdmamma, Maj Paju, som bor kvar på Britsarvet.

Kenneth Macartney ler när årets studenter sjunger "vi har bara festen kvar" i den lummiga läroverksparken. Själv gick han runt stan och ropade SO2B, tjalalala... För 34 år sedan.

– Falun var en bra stad för en utbytesstudent, inte så stor, väldigt trevlig, säger Kenneth Maccartney som haft en rad diplomatiska uppdrag genom åren. För tio år sedan var han några år i Stockholm, svenskan är fortfarande utmärkt.

– Det är lättare om man lärt sig ett språk som ung, säger Kenneth Macartney som till och med fick stipendium i Falun för lyckade studier i franska – vilket ju är bra nu när han företräder tvåspråkiga Kanada.

Kenneth Macartney och tidningens utsända gick samtidigt på gymnasiet. Undertecknad har bara ett vagt minne av honom, men minns en skämtteckning i studenttidningen Galder där en utbytesstudent gick omkring och sa "I´m Canadian, I´m Canadian, I´m Canadian..."

– Jo, det var jag. Det var ju jag och sju amerikaner det året, och jag hade ett stort behov att påpeka var jag kom ifrån, säger Kenneth Macartney.

I mars fick han kreditbrev av kungen, iförd hög hatt vid högtidlig mottagning på slottet. Uppdraget som ambassadör handlar mycket om handelskontakter, investeringar och samarbete kring forskning. För några veckor sedan besökte utrikesminister Bildt Kanada och då var ju Macartney med. Länderna har arktiska rådet gemensamt, och så var det ju prat om Syrien och eurokrisen, förstås.

Annars gillar han att göra utflykter utanför Stockholm, när tidningen träffar honom ska han och dottern Emma iväg och äta lunch hos landshövdingen, sedan blir det en tur till Tällberg forum och natursköna Siljan. Men innan dess vill han kolla in studentkortegen, och minnas hur det var 1978.

Mer läsning

Annons