Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungtfolkläger - med folkmusik för ögonen

/

Annons

Ungtfolklägret tillkom för sex år sedan, då det fanns ett stark behov av att förnya den standarrepertoar som finns.

Meningen var att ungdomslagen skulle sprida nya allspelslåtar till de äldre lagen. Allspelet i Bingsjö är en test av några av låtarna.

– Tanken finns fortfarande kvar, men i grunden handlar det om att lära sig bra låtar, teknik och stilmedel, säger Ola Bäckström på Folkmusikens Hus i Rättvik.

Inbakat i helgens länsläger fanns en ensemblekurs, där ungdomarna fick chansen att testa en mer blandad ensemleform än bara de traditionella fiolerna.

– Många har funnit den formen väldigt intressant, och under helgen har man fått ihop det mycket bra. Nya låtar har också fått komma fram, säger Gustaf Mélen.

Men när tidningens utsända ber ensamblen spela en låt ute på gårdsplan, i det vackra vädret, så blir det ändå ett känt märke.

Nämligen hederliga Gärdebylåten.

Och det låter bra. Riktigt bra.

– Gärdebylåten lär alla sig tidigt, menar Gustaf, som tillsammans med Alexandra Säfström, saxofonspelman från Orsa, ansvarade för ensamblekursen.

Övriga lärare på kursen var Britta Börjes, Svärdsjö, Margareta Mattsson, Rättvik, Tommy Gjers, Leksand, Erik Berg, Boda och Lars Fredriksson, Grängesberg.

Alla spelmän är också verksamma pedagoger inom de kommunala musikskolorna i länet.

I år fick också deltagarna lära sig dansa polska under ledning av Magnus Sanmuelsson, som är lärare på Falu Musikkonservatoriets dansutbildning.

Mer läsning

Annons