Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsutmaning på Dalregementet

/
  • Foto: Montage
  • Ner för berget. Cirka 60 ungdomar, både killar och tjejer hade nappat på Ungdomsutmaningen. En av programpunkterna var repellering, eller firning, vid Lugnets hoppbackar.

Annons

Dalregementsgruppen ansvarar för utbildningen av hemvärnet i Dalarna. Inför helgen hade man bjudit in länets ungdomar till övningen Utmaningen.

- Vi hoppas få in fler i vår ungdomsverksamhet. Men också väcka tanken om att göra värnplikten, som blivit mer eller mindre frivillig numera. Då kan de senare komma tillbaka som hemvärnssoldater i Dalarna, sade major Patrik Warström.

Cirka 60 ungdomar, både killar och tjejer hade nappat. De sov i tält och fick bland annat lära sig lite sjukvård, överlevnad, försvarskunskap och pröva att skjuta med skidskyttegevär.

Firningsövningen vid Lugnets hoppbackar var höjdpunkten för många deltagare. Tanken var inte så mycket att ungdomarna skulle lära sig tekniken. Det handlade mer om en möjlighet att verkligen utmana sig själv.

- Det här är roligt och det är en chans att göra något fast man tycker att det är läskigt. Det bygger upp säkerheten, sade Patrik Warström.

- Dessutom ger det ett exempel på hur det fungerar i försvaret, med säkerhetsbestämmelser och noggranna metoder. Det visar hur man kan göra farliga saker på ett säkert sätt, fortsatte han.

Trots noggranna förberedelser skakade det nog lite i benen på de flesta deltagarna innan de gav sig av ner för den branta bergsväggen.

- Det här var riktigt nervöst och läskigt. Man känner sig inte speciellt trygg, när man bara hänger i ett rep. Men jag ville utmana mig själv och tänja gränserna, sade Johan Wiktorsson, 16, från Falun.

Sandra Brozokoupil, 16, från Vika, hörde till dem som hoppas få fler chanser att fira sig ner för branta bergssidor.

- Det kanske var lite "scary" innan man kom igång. Men det här var inte sista gången

Sandra funderar på att göra lumpen. Och ungdomsutmaningen fick henne inte att ångra sig, tvärtom.

- Det har varit jätteroligt, sammanfattade hon.

Mer läsning

Annons