Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingades lämna ifrån sig katten

Den omhändertagna magra toviga katten är rakad och har fått flytta till ett nytt hem.
Ägaren ansåg sig inte kunna följa föreläggandet och tvingades därmed lämna från sig djuret.

Annons

Det var i slutet på förra veckan som en djurskyddshandläggare åkte till ett bostadsområde, där boende slagit larm om en mager helt hoptovad katt som satt ute i kylan.

Katten omhändertog i väntan på ägaren, som förelades att inom tre dagar ha bokat tid hos veterinär för rakning av pälsen. Ett krav den 30-åriga kvinnan inte ansåg sig kunna uppfylla.

Hon tvingades lämna katten till dess förförra ägare, som fortfarande stod ägarregistrerad på katten. Hon hade sålt den till en kattägare i Falun som i sin tur i november sålt den vidare till 30-åringen.

Den förförra ägaren såg till att katten omgående kom till veterinär och befriades från sitt lidande. Hos henne får katten, som enligt behandlande veterinär är pigg men fruktansvärt mager, nu stanna för gott.

Djurskyddshandläggare Anna Sörlin på länsstyrelsen framhåller att det inte är rätt att köpa en tovig katt för att man tycker synd om den och sedan strunta i tovorna.

Lika dåligt är det också, enligt henne, att sälja en tovig katt till någon som inte har någon möjlighet att befria katten från tovorna och ge den ett värdigt liv.

Att utsätta en helt hoptovad katt för det lidande det innebär, att gå omkring på det sättet, är inte förenligt med god djurhållning och kan leda till att ägaren blir åtalsanmäld.

Mer läsning

Annons