Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Invandrare lär om skogen

/
  • Lär om skogen. Allahvevdijeva Gulnara och Miram Habte är två av eleverna som hänger med när SFI gör utflykt i Rottneby naturreservat.
  • Hand i hand. Nyjom Jonsson tar Christer Falk i hand på promenaden till första stationen. ”Jag är lite som en pappa för mina elever”, säger han.
  • Olika kottar. Christer Falk visar frön från gran- och tallkottar för SFI-eleverna Elma Lotinac och Valon Gucati. Foto: Mikael Forslund
  • Naturbild. Raoudha Marai fotograferar sina vänner med Hosjön glittrande i bakgrunden.

Annons

Det är kommunens miljöförvaltning och Falu Naturskola som arrangerar naturutflykten till Rottnebyskogen. En busslast med SFI-elever och några lärare får gå en naturstig och lära sig om växter och arter, naturvård och allemansrätt.

– Många av eleverna vet inget om den svenska skogen så det är tänkt som en trevlig utflykt där man får lära sig något, säger läraren Christer Falk.

Eleverna får gå en bana med olika stationer. Titta på mossor i lupp, lära sig skillnaden mellan gran- och tallkottar och rita ett träd med kolkrita är några aktiviteter på schemat. De får också lära sig vad olika saker heter på svenska.

– Det är roligt att komma ut i skogen och en bra chans att få prata lite svenska, säger Elma Lotinac. Hon kommer från Serbien och har läst på SFI i åtta månader. Hon tycker att man lär sig bäst av att prata med infödda svenskar.

– Men det är sällan jag får tillfälle till det. Jag pratar inte så mycket svenska utanför klassrummet eftersom jag tycker det kan vara pinsamt att säga något när jag inte kan språket så bra.

För Elma är det första besöket i skogen, men andra elever har mycket mer vana.

– Några tjejer från Thailand plockade ätliga ormbunkar på vägen. Jag hade ingen aning om att man kunde äta dem men det är tydligen väldigt gott, säger Christer Falk.

Valon Gucati som kommer från Frankrike har jobbat åtta år med att plantera skog i hemlandet. Nu hoppas han kunna hitta ett liknande jobb i Sverige.

– Jag skulle vilja jobba i skogen, jag trivs med det. Kanske när jag har lärt mig mer svenska, säger han.

Mer läsning

Annons