Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tag på tjejbandyns dag

/
  • Wilma Uhlin, Hanna Asplund och Tova Grönoset spelar ihop i Grycksboligans mixlag. Att få chansen att möta tjejlag på Tjejbandyns dag tycker de därför är lite extra roligt.
  • Pär Uhlin, en av de drivande krafterna i Grycksbo bandy, säger att tjejerna spelar
  • Totalt sju föreningar ställde upp med lag till Tjejbandyns dag; Grycksbo, Edsbyn (bilden) samt Rättvik Bollnäs, Västerås, Söråker och Uppsala.
  • Tjejbandyns dag arrangeras för andra året i rad. Det var meningen att man skulle vara på Tansvallen i Grycksbo, men på grund av det milda vädret blev det Lugnet i stället.
  • Tränare Eva Uhlin i Grycksbo bandy säger att det är viktigt för tjejerna att få möta rena tjejlag ibland.

Det finns inte så många unga flickor som spelar bandy i trakten. Men för att tjejerna åtminstone någon gång ska få prova på att möta rena tjejlag, arrangerar Grycksbo bandy Tjejbandyns dag. Eva Uhlin är en av klubbens drivande krafter:
– Normalt sett spelar de mixat, men det är viktigt att de får möta tjejer ibland också.

Annons

Hela onsdagen arrangerade Grycksbo bandy Tjejbandyns dag på Lugnet. Tävlingarna skulle egentligen ha hållits på Tansvallen i Grycksbo, men på grund av värmen kring jul flyttades hela kalaset till Lugnets uterink. Och lika bra gick väl det.

Tjejbandyns dag är nu inne på sitt andra år, och lockade denna gång elva lag från sju föreningar. Tjejerna kom från Edsbyn, Söråker, Bollnäs, Uppsala, Västerås, Rättvik och Grycksbo.

– Normalt sett möter våra tjejer bara killar och tränar i vårt mixlag Grycksboligan. Där har vi kullarna från 2003 till 1998. Det funkar jättebra med mixat, alla är otroligt snälla mot varandra. I vårt gäng är de lugnare när det är både killar och tjejer med, så vi är jättenöjda, säger Eva Uhlin, tränare i Grycksbo bandy.

Hon menar dock att det är viktigt för tjejerna att ibland få spela mot rena tjejlag, vilket är en av anledningarna till att de arrangerar Tjejbandyns dag. Hennes man Pär Uhlin instämmer:

– Eftersom det finns så få tjejlag så spelar alla bara mot killar annars. Jag tror att de tycker det är roligare att få möta andra tjejer, och de är ju minst lika duktiga som killarna. Men de har ett renare spel med mindre slag.

Tova Grönoset, 8 år, Wilma Uhlin, 10 år och Hanna Asplund, 13 år spelar i Grycksboligan tillsammans. Wilma, vars föräldrar är engagerade i bandyklubben, är mer eller mindre "infödd" bandyspelare och Tova och Hanna började spela eftersom vännen gjorde det. Hanna säger att de inte tänker så mycket på att de tränar med killar annars.

– Det är mer så att vi tänker "oj, det var ett tjejlag" när vi möter tjejer. Killar spelar oftast hårdare, men det finns det också tjejer som gör. Killar slår mer på klubborna.

– När det går för fort så de inte hinner med, då slår de på klubban i stället, förklarar Tova.

Hon säger att de tränar mer skridskoåkning än bollkontroll och annat, vilket verkar passa tjejerna i smaken. Hanna gillar bäst när hon får åka fort på skrillorna. Alla tre är överens om att bandy är att föredra framför inomhussporter.

– Det är roligt att det är på is, tycker Tova.

Tränare Eva Uhlin är uppenbart stolt över gänget.

– Killarna har fullt sjå att hänga med!

Mer läsning

Annons