Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tron inspirerar – Ragnwei Axellie tolkades i Hosjö kyrka

/
  • Ragnwei Axellie tolkades under nyårsaftonen i Hosjö kyrka. Förutom sång till

Konstnären och poeten Ragnwei Axellie inspireras av sin tro när hon skapar dikter och målningar. Under nyårsafton framfördes "Och vinden jublade" i Hosjö kyrka.
– För mig är det en stor glädje att så många musiker tonsätter mina verk, säger hon.

Annons

Ragnwei Axellie är vad man med ett modernt uttryck skulle kalla en multitalang. Hon är författare, poet, konstnär och har deltagit i flera radio- och tv-program. Inte sällan har hennes religiöst inspirerade verk tonsatts och tolkats av olika musiker.

På nyårsafton var det bland andra Katharina Frogner-Kockum som framförde Ragnwei Axellies "Och vinden jublade" i en välbesökt Hosjö kyrka. De båda kvinnorna har jobbat intensivt med texterna under det gångna året.

– Vi har talat dagligen, inte bara om det vi gör utan också om hur vi tänker. Det har varit väldigt utvecklande. Det jag gillar med Ragnweis dikter är att de är så otroligt enkla, men att man ständigt hittar nya dimensioner. De är så starka i sin enkelhet, säger Katharina Frogner-Kockum.

På grund av en strokeliknande åkomma är Ragnweis talförmåga för närvarande något nedsatt. Men hon blir bättre dag för dag och har bara goda förhoppningar inför det nya året.

– Jag är frisk, stark och lycklig. Nästa år kommer jag att fortsätta måla, skriva och hålla utställningar. Jag har ett ärende, ett viktigt ärende, säger hon.

Ragnweis make Björn tillägger att hon ser sig som "guds tillbringare", som häller ut hans ord. Ragnwei Axellie säger att hon betraktar sina talanger som en gåva:

– Jag vill att mina texter ska beröra människorna i kväll och att de får med sig något som stärker och glädjer.

Uppenbarligen är också hennes verk högt uppskattade. Det var i princip fullt i kyrkan med förväntansfulla besökare.

Om du fick önska dig något inför 2012, vad skulle det vara?

– Att det finns ljus i alla människors hjärtan och att det ses i deras handlingar.

Mer läsning

Annons