Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre soppåsar blir snart två

/
  • Information. Falu Energi & Vatten går ut med information till samtliga hushåll i Falun om de nya soprutinerna, som börjar gälla från den 23 april.
  • Projektledare Stina Arvidsson och renhållningschefen Gunilla Mååg visar var Faluborna ska slänga sina deponirester i fortsättningen. Nämligen på avfallsanläggningen på Ingarvet.

Annons

I fortsättningen ska bara påsar med brännbart material läggas i behållaren, som tidigare var avsedd för både deponirester och brännbart.

Deponirester som keramik, säkringar, glas och speglar får Faluborna i fortsättningen transportera själva till tippen på Ingarvet.

- Men deponirester är ju av det slaget att de går att spara dem länge, vilket betyder att man kan samla ihop kasse full med grejer, innan man beger sig i väg till avfallsanläggningen, säger Gunilla Mååg.

- Deponiresterna står i dag bara för tio procent av vårt totala avfall. Allt större del av vårt avfall kan i dag återvinnas, tillägger projektledaren Stina Arvidsson.

När bara brännbart material slänga i den gråa behållaren, så betyder nyordningen också att valfri färg på påsen kan användas.

Kravet på att använda en röd påse försvinner alltså.

- Den optiska sorteringen infördes i Falun under 90-talet, men nu försvinner den och därför behövs inte någon speciell färg användas. Under åren som gått har mycket hänt, och den optiska sorteringen är i dag en dyr apparat, säger Gunilla Mååg.

De nya sorteringsansvisningarna kommer att gälla för det avfall som hämtas från och med den 23 april. Faluns hushåll kommer att få hem information i postlådorna om förändringarna som är på gång.

Det komposterbara avfallet ska även fortsättningsvis läggas i den avsedda papperspåsen och placeras i den bruna behållaren.

Faluborna är duktiga på att kompostera sitt avfall och mullen som utvinns är numera certifierad.

- Förhoppningen är att Faluborna själva ska kunna ta del av mullen under våren, säger Gunilla Mååg.

- Förutom Falun är det bara Örebro som fått mullen certifierad, inflikar Stina Arvidsson.

Källsorteringen i Falun startade på allvar 1995 och det är mycket som hänt sedan dess.

Kraven på hushållens sopsortering har ökat och sopsorteringen är i dag ganska omfångsrik.

Tidningspapper ock kartong ska sorteras var för sig vid återvinningscentralerna. Förpackningar av plast, metall, glas och papper likaså.

Farligt avfall som färgburkar och kemikalier ska också dit.

- Men sopsorteringen hemma behöver inte vara så krånglig som många vill ha det till, säger Gunilla Mååg.

Mer läsning

Annons