Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trätekniker gjorde upp om finalplats

/
  • Gustav Olhans, till höger i bild, läser av ritningen.  Till vänster ses Mikaela Ahlin från Bromma.

I går drabbade några av landets bästa unga möbelsnickare samman i regionfinal i Yrkes-SM på Haraldsbogymnasiet.
Falukillen Gustav Olhans var en av sex deltagare som gärna ville ha en finalplats i Stockholm.

Annons

I regionfinalen hade de tävlande tolv timmar på sig, fördelat på två tävlingsdagar, att tillverka en möbel. De sex tävlande bestod av både yrkesverksamma unga trätekniker och elever från Umeå till Bromma.

19-årige Gustav Olhans från Falun var den som tävlade under Haraldsbogymnasiets flagg. Han var i full färd med att snickra ihop ett schackbräde med utdragbar låda under. Ett jobb som kräver noggrann precision. Sammanbiten och djupt koncentrerad rörde han sig snabbt mellanritningen och olika maskiner, något utrymme för misstag fanns det inte.

– Det är jättenervöst, man har väldigt lite tid på sig, säger han.

Hur han låg till i tävlingen visste han inte när DT träffade honom, han konstaterade att medtävlarna var duktiga och att det var väldigt jämt. Hans tidigare lärare, Bernt Bergström, viskade dock i örat på DT:s utsände:

– Det går väldigt bra för vår Gustav.

Yrkes-SM ger ett tillfälle för ungdomar att visa framfötterna för framtida arbetsgivare. I juryn sitter representanter från det lokala näringslivet. På frågan vad en finalvinst skulle betyda svarar Gustav Olhans:

– Då öppnas mycket.

Gustav gick ut den trätekniska utbildningen i våras och just nu arbetar han i Hofors.

Hur ser det då ut med arbetstillfällen inom branschen i länet?

– Totalt sett finns det inget jättebehov av trätekniker just nu, men det kommer att bli, säger Lars-Olof Hedlund-Biörs, lärare på Haraldsbogymnasiet.

När juryn meddelade resultatet visade det sig att det inte räckte hela vägen för Gustav Olhans denna gång. Segrare blev Emil Granberg från Umeå och andraplatsen till finalen i Stockholm kneps av John Lundin från Uppsala. Gustav Olhans, Mikaela Ahlin, Bromma, Johan Råmbin, Uppsala och Tobias Eliasson, Umeå hamnade samtliga på en hedrande tredje plats.

Mer läsning

Annons