Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träd ligger kvar på ledningar

/

Falu Energi och Vatten har genomfört flygningar över högspänningsnätet där flera träd ligger på ledningarna. Dessutom har en utvärdering av arbetet efter stormen gjorts.
– Det finns mycket jobb kvar, säger Christer Johansson.

Annons

Det fortfarande mycket jobb kvar innan skadorna från stormen Dagmar är uppstädade. Under veckan har Falu Energi och Vatten inspekterat högspänningsnätet. Eftersom ledningarna är isolerade måste de inspekteras med helikopter. Om träden ligger kvar för länge på ledningarna och nöter kan det bli kortslutning.

– Efter varje större oväder ser vi till att flyga och kolla av. Det är det enda sättet att vara säker, säger Christer Johansson.

Totalt rör det sig om ett hundratal träd på cirka 20 mil ledningar i nuläget som måste röjas bort. Högspänningsnätet är prioriterat då fler påverkas av störningar i det. Lågspänningsnätet kommer att undersökas när högspänningsnätet är klart.

FEV har även haft ett uppföljningsmöte om stormen där vad som var bra och vad som var dåligt har diskuterats.

– Vi upplevde att många kunder hade förståelse för att det var avbrott. Dessutom hade vi bra uppslutning bland personalen som var jullediga då men som rykte in ändå, säger Christer Johansson.

I det inledande skedet efter stormen var så många som 6000 utan ström. Många fick tillbaka elen omgående men ett fåtal fick vänta över 48 timmar.

– Det var en väldigt extrem situation som vi inte har upplevt på länge och som är svår att öva mot. Det var 1996 vi senast hade lika stora avbrott som nu, säger Christer Johansson.

– En sak vi lärt oss är att sluta jobba klockan tio och gå hem och sova och bara ha ordinarie beredskap under natten. Annars blir personalen helt utmattad och det är ingen idé att röja träd på natten, säger Christer Johansson.

Mer läsning

Annons