Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Törstiga monsterbåtar och mysiga Malin

/
  •  Foto: Kjell Jansson
  • Damian Nef från Tyskland, gäst på Lövnäsgården fångade denna jättegädda söndag 9/8. Gäddan fångades med wobbler i Vansjön. Grattis till en skicklig fiskare! Vikt 8,8 kilo. Foto: Anne-Maj Graf
  • Ville kliar sig medan Joar och Arvid leker i bakgrunden. Foto: Emil Leo.
  •  Foto: Kjell Jansson
  •  Foto: Kjell Jansson
  • Spelsugna. Cruising brukar det ju kallas när raggarbilarna åker runt stan, men här stämmer sjötermen bättre. På lördagen kryssade stora åk med mullrande V8-motorer på Runn, någon av dem till och med motivlackerad.  Foto: Kjell Jansson
  • Stressfritt. Malin är en mysig familjebåt. Mågar, morföräldrar, mammor och kusiner får plats, från vänster: Alfred Eriksson, Conny Eriksson, Christina, Niklas och Frida Johansson samt sysslingen Maja Roberg  Foto: Kjell Jansson

Annons

Flytbryggan tyngdes ner av alla som ville titta närmare på de stora båtarna som svepte in för att hämta varsitt spelkort i Staberg. Arrangemanget kallas "poker run" och kommer från USA, förstås. 20-talet båtar hämtade kort på fem ställen, och på lördagskvällen spelas poker med den slumpvisa handen.

I väntan på pokerbåtarna umgicks folk i hamnen och på bryggorna. Många kom till Staberg för att gå tipspromenad, eller svara på samma frågor i ett båtrally.

Stabergs båtklubb firar 15 år. Klubben har 300 medlemmar och 152 båtplatser, det blir nog inte fler även om ett 50-tal köar. Ordförande Sven-Åke Björklund talar om ett samhälle i miniatyr, alla typer av människor gillar båtliv på Runn, där det lär finnas omkring 3000 båtar.

Björklund trivs under Runndagarna, ett bra tillfälle att visa upp hamnen som ligger lite avsides, även om trafiken ökat när Staberg barockträdgård börjat dra folk. Enda felet är att han måste hålla sig på hemmaplan, och missar chansen delta i andra arrangemang.

Båtarna ligger tätt vid c-bryggan. Här sitter Conny Eriksson och solar, i väntan på avfärd. Frida och Maja badar i aktern och rapporterar 20 grader i vattnet.

- Vi är ändå sena ut så vi kan vänta och titta på de stora båtarna, konstaterar Niklas Johansson som köpte långsamma men mysiga Malin för tre år sedan. Så mycket båtliv har det inte blivit i år, men i tisdags kom högtrycket och genast gav sig storfamiljen ut på för att köpa glas i Torsång, bada i Ösjön och fika i Slussen.

- Det är avstressande, som en egen värld på sjön, säger Christina Johansson.

Men nu mullrar det bortåt Hälsinggården. Pokerbåtarna är på ingång. Kunniga herrar har hunnit berätta om 1400 hästkrafter och bensintankar på två kubik. Första föraren ropar mycket riktigt genast på mer bensin och blir visad till macken.

Pokerspelarna fiskar upp varsitt kort, och vrålar iväg igen, med större svall än en Ålandsfärja.

- Det blåser nog ganska hårt i plånboken det där, konstaterar Conny Eriksson när han, mågen och resten av familjen puttrar iväg med Malin. I dag blir det bara bad i någon vik. De har en kräftskiva att passa.

Mer läsning

Annons