Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrätten avslår Lotts begäran

Tingsrätten avslår tidigare förvaltningschef Helén Lotts krav på att få ha kvar sin anställning tills tvisten med Falu kommun är avgjord.
Det innebär att ingen lön kommer att betalas ut under tiden.

Annons

Domstolen skriver i sitt beslut att man kan besluta om att anställningen ska bestå till dess tvisten slutligen avgjorts. Men att det enligt fast praxis då måste finnas övervägande skäl som talar för att det inte förelegat saklig grund för uppsägning. Om utredning inte väger över åt något håll ska yrkandet i stället avslås.

Det anses bevisat att Helén Lott förlängt Peabs driftsavtal i strid med lagen om offentlig upphandling och i strid med kommunens delegationsordning. Parterna har dock olika uppfattning om när kommunen fick kännedom om detta.

Om kommunen kan styrka sin version av händelseförloppet har man varslat om avsked inom den tidsgräns på två månader som krävs. Men ord står mot ord och tingsrätten skriver att bevisningen i dagsläget inte talar till övervägande fördel för någon av parterna.

Därmed finns heller ännu inget som säger att avskedet vidtagits utan saklig grund för uppsägning. Därför avslår rätten nu hennes begäran om att anställningen skulle bestå i väntan på slutgiltig dom i ärendet.

I dagsläget har ingen lön betalats ut sedan avskedet verkställts. Beslutet nu innebär att det heller inte kan bli fråga om löneutbetalningar fram till dess att Helén Lott eventuellt vinner målet, eller att beslutet ändras i högre instans.

Ett överklagande av tingsrättens beslut ska inom tre veckor skickas till Arbetsdomstolen.

Mer läsning

Annons