Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Temakväll om bröstcancer

/
  • Relationskris. Den som drabbas av bröstcancer behöver allt stöd i världen. Men livet svajar, kvinnan kanske drar sig undan. Temakvällen sex och bröstcancer, rätar möjligen ut en rad frågetecken, tror Kerstin Wåhleman, ordförande i Bröstcancerföreningen Dalarna.

Annons

- Vi följer alla studier och forskningsresultat med största intresse, säger Kerstin Wåhleman, ordförande i Bröstcancerföreningen Dalarna.

Den 30 maj till 2 juni reser medlemmar från Dalarna till den internationella konferensen, Reach to Recovery i Stockholm, där människor från hela världen diskuterar och lägger fram nya rön kring gåtan bröstcancer.

- Mycket intressant. Men all forskning fram till säkra resultat tar tid, påpekar Kerstin Wåhleman. Än så länge famlar vi i mörker, även om vi nått besked om att mellan fem till tio procents bröstcancer går att spåra via ärftlighet.

Bröstcancerföreningen i Dalarna har nyss haft årsmöte. I dagarna planeras det för temakväll, med känsliga frågan, "Sexualitet och bröstcancer".

- Massor av kvinnor drabbas av djup oro, rädsla och livskris efter en canceroperation. Livet blir aldrig som förr. Frisk eller sjuk? Tankar snurrar, relationen svajar, inget känns säkert, man kanske drar sig undan sin partner eller blir övergiven, säger Kerstin Wåhleman.

- Vi hoppas att överläkare Karin Bergmark rätar ut några frågetecken, under temakväll med frågor om sex och bröstcancer.

Kvällens andra föreläsare, doktor Tibor Tot, från patologen i Falun förmedlar intressant information.

- De flesta kvinnor som drabbats och opererats för bröstcancer vet inte vad som händer med tumören/bröstet, säger Karstin Wåhleman. Patologen gör noggranna studier av det bortopererade, för att ge mer exakta cancerbesked, som i sin tur binds till rätt medicinsk behandling.

- Vi förväntar oss en intressant temakväll den 19 april i Falun, säger Kerstin Wåhleman.

Fakta/ Bröstcancer

  • Är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i västvärlden. Sjukdomen står för nästan 30 procent av all cancer hos kvinnor.
  • 2 003 insjuknade 6 917 personer i Sverige i bröstcancer. 1 491 dog i sjukdomen.
  • Vanligaste behandlingen är operation i kombination med strålning, cellgifter och hormonbehandling.
  • Bröstcancerföreningen i Dalarna har jourtelefon 023/26181 och e-post bcf@dalom.nu

Mer läsning

Annons