Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterelever spelar Maria Blom

/
  • Sårskorpor. Teatertreorna på Haraldsboskolan har valt Maria Bloms pjäs som sin slutproduktion. Sara Adamsson, Linn Tinnerholm, Frida André, Christopher Östman, Malin Eriksson, Lill Sandlund, Angelica Andersson-Renhuvud, Lova Lilliemarck, Moa Fahlander. Saknas på bilden gör Sara Wilhelmsson.

Annons

- Vi ville ha en pjäs som var relativt nyskriven och som utspelar sig i nutid, berättar Moa Fahlander, en av eleverna.

TIllsammans med regissören och teaterläraren Jeanette Roos läste de några olika manus. Men alla var snart överens om att det var Sårskorpor som gällde.- En fin pjäs med ett fint budskap. Och så är det ju kul att det är Maria Blom om har skrivit den, säger Lill Sandlund.

En annan fördel är att pjäsen har har så många, bra roller.

20 april blir det premiär och sedan 10-12 föreställningar. Just nu är klassen mitt uppe i repetitionerna på Valla. Och det är en hel del att göra. Förutom att stå på scenen har eleverna också ansvar för andra delar av föreställningen: marknadsföring, kostym, musik och så vidare.

Sårskorpor har bland annat spelats på Stadsteatern/Backstage i Stockholm och finns i en tv-verision.

- Den handlar om att alla vill ha kärlek. Men när man hittar den kommer den kanske inte i den form som man tänkt sig från börja, säger Moa Fahlander.

Eleverna beskriver pjäsen som varm, humoristisk och lättsam.

- Utan att vara platt, säger Frida André.

Rollfigurerna i Sårskorpor är lätta att tycka om.

- Man blir verkligen fäst vid de olika karaktärerna. Man hade kunnat spela vilken som helst av dem, säger Lill Sandlund.

I arbetet med pjäsen har klassen haft långa diskussioner om egna erfarenheter och de tankar manuset väcker.

- Man lär sig mycket om sig själv, säger Lill.

Maria Blom kommer att träffa klassen under arbetet och berätta om hur hon arbetar fram sina pjäser.

I Sårskopor flätas berättelserna om människor i ett hyreshus och deras möten ihop. Korvgumman K (Angelica Andersson-Renhuvud) är den som hjälper de ensamma att hitta varandra.

Här finns frånskilda Agneta (Frida André) som letar efter någon att ta hand om. Vad händer i mötet med den äldre mannen Dante (Sara Adamsson)? Eller med Isa (Sara Wilhelmsson), som misshandlats av sitt ex och inte varit utanför lägenheten på länge.

I kvarteret finns också Max (Lova Lilliemarck) som blir bekant med surfingproffset och romantikern Yoda (Christopher Östman). Han i sin tur träffar på unga, självsäkra Doris (Malin Eriksson).

Så har vi den lyckade killen Timo (Moa Fahlander) som lever vad han tycker är ett schysst liv, tills han stöter på konstiga Virve (Lill Sandlund). Ett möte som får dem båda att ompröva det mesta.

Bittra Rolle (Linn Tinnerholm) gillar att skälla på folk. Tills han en dag hittar ett marsvin i soprummet.

Läraren och regissören Jeanette Roos konstaterar att arbetet hittills gått ganska lätt.

- Det är roligt att jobba med unga som vill och vågar. De är väldigt motiverade, säger hon.

Den som är intresserad kan följa klassens arbete med Sårskorpor på deras egen blogg.

Mer läsning

Annons