Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tajtare banor ska ge tryck i Mördarbacken och på stadion

Ett kompaktare tävlingsområde väntar både publik och de tävlande i årets upplaga av Svenska Skidspelen.
- Vi har gjort saker som vi tror kan höja upp intresset och upplevelsen inne på arenan, säger Jimmy Birklin, vd för Svenska Skidspelen.

Annons

För fem månaders sedan tillträdde Jimmy Birklin som vd för Svenska Skidspelen.

Då låg redan stora av grunden klar inför årets upplaga av skidfesten på Lugnet som avgörs 28-29 januari på Lugnet i Falun.

Som en av nyheterna till i år är en kortare bansträckning då man kommer att använda sig av två 2,5-kilometersslingor - dels sprintbanan, men också den slinga som går uppför den lilla Mördarbacken.

Under lördagen genomförs sprinttävlingarna och på söndagen åker damerna 15 kilometer och herrarna den dubbla distansen.

LÄS MER: Nytillträdd vd efterlyser tydligare strategi

- Det gör att damerna kommer passera stadion sex gånger och herrarna tolv gånger, säger Birklin och fortsätter:

- Det blir väldigt tajt och bra med början av Mördarbacken, i sprintbackarna och nere på arenan så ska det bli en väldigt bra upplevelse för besökarna.

I övrigt har Skidspelsorganisationen satsat en hel del på diverse kringarrangemang under och mellan tävlingarna.

Grillar ska ställas ut på olika håll för att höja mysfaktorn, bergbanan och skidmuseet håller öppet, tipspromenad, Bubo-land och Snow kids-land är ytterligare en del av de kringaktiviteter som kommer finnas.

- Sedan kommer vi ha after ski i tältet på lördag och på söndag är det after ski för barnen dit även Bubo kommer och underhåller. Vi försöker bygga på att upplevelsen ska bli större än bara själva tävlingarna, fortsätter Birklin.

LÄS MER: Calle Halfvarssons kritik mot laguttagningen

Annars talar Skidspelens nye vd mycket om att vidareutveckla Svenska Skidspelen och under den gångna veckan sökte Birklin även efter en tydligare politisk strategi om vad Falu kommun vill med evenemanget.

- Vill man ha en nivå på arrangemanget. Är det 5 000 åskådare eller ska det vara större? Vad ska inkluderas? Ska backhoppningen in eller inte, och så vidare och så vidare. Det får ju konsekvenser. Det var det jag ville lyfta så det blir en politisering och en trygghet att jobba över tid, kommenterar Birklin.

Årets upplaga av Svenska Skidspelen, den 65:e i ordningen, lockar 26 nationer, 212 åkare, 225 ledare och för att dra runt evenemanget krävs det drygt 650 funktionärer.

Mer läsning