Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Systemet gör ekonomin omöjlig"

/
  • Ovanligt.
  • Ovanligt.

Annons

- Man får sitta och gissa hela tiden hur många studenter vi kommer ha nästa termin. På ett program kanske man tror att det kommer 60 studenter. Om sedan bara 15 söker dit blir det ju katastrof, säger läraren.

Högskolorna får betalt per student och för de kurser som studenterna klarar. Så har det varit de senaste tio, femton åren, berättar läraren.

- Om vi får in dåliga studenter får vi i princip mindre pengar för dem.

Att det inte går att planera verksamheten förrän man vet hur många studenter som kommer in, gör det också svårt för lärarna.

- Några lärare har läst in sig på kurser som sedan inte blir av, lokaler måste bokas om. Det är också svårt med personal eftersom man inte vet hur många timmar det blir för lärarna. Det gör att man inte kan fastanställa personal, säger högskoleläraren.

Madeleine Karlsson och Riccard Nyberg läser tandhygienistprogrammet och medie- och kommunikationsvetenskap. De menar att många studenter hoppar av, eller byter utbildningsort efter man gått på Högskolan Dalarna.

- När det gäller tandhygienist finns det folk som läser sista året på Karolinska Institutet eftersom det är lite finare, säger Madeleine Karlsson.

- Jag har också kompisart som slutat för att de inte fick någon praktikplats. Jag är missnöjd med praktikplatsen jag fått. Jag får pendla 32 mil fram och tillbaka till Malung för att kunna göra min praktik. Det är dåligt, säger Madeleine Karlsson.

- Många läser de första åren här, så fortsätter de på universitet sedan, säger Riccard Nyberg.

Men själva gjorde de tvärt om mot många andra. De flyttade från universitetsstaden Uppsala till Dalarna för att plugga.

- Det fanns flera anledningar. Bland annat är det lättare att komma in här och billigare och enklare med bostad, säger Madeleine.

Hon och pojkvännen är nöjda med valet att flytta till Dalarna för att läsa. Även om många kompisar tyckte det var lite konstigt att flytta från Uppsala för att börja plugga.

Mer läsning

Annons