Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges skarpaste riddare på väg

/
  • Huvudlöst. Förra året klöv en av Sankt Nikolai riddare ett äpple från en annan riddares huvud. I år återvänder de nya SM-vinnarna i tornerspel till Falun.
  • Porträttlika. Bergmästare Samuel Troilius, i Daniels Sven Olssons gestalt. Lena Grusell är

Annons

SM-mästarna Sankt Nikolai riddare är det största dragplåstret under Falun Då:s första dag. På fredagen slåss de mot varandra i ett tornerspel i Gustav III:s anda. Kung Gustav själv lär skymta i publiken.

De ansvariga hoppas att många besökare ska gräva i utklädningslådan innan de beger sig ut.

- Det är ett enkelt sätt att engagera sig, säger Kopparbergets museichef Daniels Sven Olsson. Det räcker med ett par avklippta jeans med ett snöre runt, en skjorta och morfars ut-och-invända väst för att se ut som 1700-tal.

- Ja, och en stor T-shirt med avklippta ärmar och förkläde ovanpå kan bli en kolt, säger Anna-Lena Grusell, chef för besöksservice på Kopparberget.

Gruvans dag är barnens dag. Gycklare, rödfärgskokare och kungligheter lurar bakom hörnen. Den ståtlige Bocken Kåre går bra att klappa. Riddarna lånar ut sina tornerspelsrustade hästar mellan akterna. Och om man vill vara tidsenlig är det helt rätt att gå barfota.

På 1700-talet levde Faluns barn ett hårt och farligt liv. Många småpojkar sorterade ut grusen ur malmen vid gruvan. Flickorna var pigor, och när barnen var 14 år gamla skickades de iväg för att arbeta. Men de hade roligt också.

- Barnen red på stånggångarna i gruvan, och de åkte rutschbana i vattenrännorna. 800 meter långa vattenrutschbanor! Sen fick de ett kok stryk efteråt, berättar Daniels Sven Olsson.

Det är fjärde året som den historiska festivalen Falun Då firas. Ryktet har spritt sig utanför Falun och lockar allt fler från andra kommuner, berättar Kristina Staberg, projektledare.

- Det mest positiva är att allmänbildningen har ökat. Vi bor i en historisk bygd, och då är det viktigt att reflektera över historien. Det finns mycket man inte ser vid första anblicken.

Fakta: Hålltider Gruvans dag

Torsdag

17.00 Falun Då-invigning på Stora torget.

Fredag

12.00 Marknad och upptåg, parken vid Vaschet, Falu Gruva.

13.30 Historisk parad, från Stora Torget till Falu Gruva.

14.00 Historisk gruvandakt, parken vid Vaschet.

14.15 och 16.15 Rid på riddarnas hästar, Tornerspelsarenan.

14.30 och 16.30 Uppvisning i 1700-talsdans, parken vid Vaschet.

15.00 och 18.00 Riddarspel, Gruvplatsen.

17.15 Gycklare jonglerar och trollar, Gruvplatsen.

Mer läsning

Annons