Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svea hovrätt prövar22-miljonerstvisten

Envikens elkraft EF får prövningstillstånd i Svea hovrätt i 22-miljonerstvisten med Gilbert Karlsson och hans såg Frica.
Det betyder att det tar ytterligare en tid innan en dom är fastställd.

Annons

Envikens Elkraft begärde prövningstillstånd hos mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt efter att i augusti ha förlorat tvisten i mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt, som gick helt på Gilbert Karlsson och Fricasågens linje.

Sågen ödelades sommaren 2000 i samband med översvämningarna. Mark- och miljödomstolen kom fram till att Envikens Elkraft var ansvarigt och dömde ut 10,2 miljoner kronor till Gilbert Karlssons bolag. Med alla rättegångskostnader, räntor och skatter så måste Enviken lägga ut runt 22 miljoner kronor.

"Det finns stor anledning att betvivla riktigheten av det domslut mark- och miljödomstolen kommit fram till", skrev Envikens juridiska ombud advokaten Joakim A. Nyman som hävdar att domstolen vid Nacka tingsrätt förbisett flera viktiga omständigheter i sin dom och att den får mycket stor ekonomisk påverkan på Enviken Elkraft om den skulle bli gällande.

Envikens Elkraft hävdar att den ödelagda sågen inte orsakats av dem utan av andra orsaker som domstolen inte beaktat.

Skadeståndet på 10,2 miljoner anser man dessutom felaktigt, momsbeloppet på 5,5 miljoner är också fel då skadestånd inte är mervärdesskattepliktiga.

Svea Hovrätt motiverar inte varför man beviljat prövningstillstånd så det blir en framtida tvistefråga när Envikens Elkraft möter Frica i hovrätten:

– Det finns inte så mycket att kommentera just nu, annat än att det tar lite längre tid, säger Gilbert Karsson.

En följd av domen i Nacka tingsrätt blev att Frica gick till Kronofogden och begärde betalningssäkring då Gilbert Karlsson inte var nöjd med den bankgaranti som Enviken ställde ut. Kronofogden godtog dock beloppet men Gilbert Karlsson hävdar att Kronofogden räknat 1,4 miljoner fel och därmed finns också en tvist om betalningssäkringen mellan Envikens Elkraft/Kronofogdemyndigheten och Gilbert Karlssons Fricabolag vid Falu tingsrätt.

Mer läsning

Annons