Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalt intresse för friskola

/
  • Foto: Lars Dafgård
  • Glest i bänkraderna. Friskolan Mosaiks första informationsmöte lockade 16 personer. Ledartrion, Carolina Sundin samt Kajsa och Bertil Jansson, hade hoppats på fler. I kväll får de en andra chans att värva ytterligare några av de 70 elever som trion hoppas på till skolstarten i höst.Glest i bänkraderna. Friskolan Mosaiks första informationsmöte lockade 16 personer. Ledartrion, Carolina Sundin samt Kajsa och Bertil Jansson, hade hoppats på fler. I kväll får de en andra chans att värva ytterligare några av de 70 elever som trion hoppas på till skolstarten i höst.Foto: Lars Dafgård
  • Foto: Lars Dafgård
  • Foto: Lars Dafgård

Annons

Det börjar brinna i knutarna för friskolan Mosaik. Om ett par månader är det dags för inskolningssamtal med, som man hoppas, 70 elever. Hittills står 10-15 barn i kö och vid skolans första informationsträff igår kväll deltog endast 16 personer.

- Vi har annonserat ganska mycket, men många vet fortfarande inte vad det här är, säger Kajsa Jansson som igår utmanade sina besökare att våga:

- Om för många avvaktar så blir det ingen skola i höst. Så nu gäller det att våga även som förälder, sa hon.

Skolstyrelsen och Skolverket har sedan tidigare gett klartecken, klassrummen är inmutade i Falu Frigymnasiums gamla lokaler på Vasagatan, skolmaten beställd från lasarettets restaurang och schemat i stort sett redan lagt. Men naturligtvis återstår en del detaljer. Bland annat behövs tre lärare, en förskollärare och fritidspersonal som utöver formell behörighet ska vara musikaliska och duktiga på andra kreativa uttryckssätt.

- Men det är det minsta problemet, enligt Kajsa Jansson som själv varit lärare i 38 år och bland annat varit med om att starta kommunala Gruvrisskolan där hon arbetar idag.

- Men det är svårt att driva en pedagogisk idé i en kommunal skola. Möjligheterna är betydligt större med friskolans kortare beslutsvägar, säger hon.

Det har redan stormat en del kring Mosaik på den politiska arenan. Ett av skolans tre profilområden, den kristna värdegrunden, har ifrågasatts av bland annat förre kommunalrådet Jonny Gahnshag, s.

I går presenterade ledartrion profilområdet närmare. Bland annat ska skolan ha profilämnet "Livskunskap på kristen grund" där eleverna ska lära sig att älska andra som sig själv, att förlåta och att tala sanning.

- Vi vill ge eleverna det som var självklart förr. Kristna värderingar är tyvärr på väg bort i den kommunala skolan och många av mina kollegor menar att det skulle behövas mer av den varan även där, säger Kajsa Jansson.

Hennes man och kollega, Bertil Jansson, presenterade den omdebatterade profilen för besökarna.

- Vi vill betona värdegrundsarbetet mer än vad läroplanen gör, men vi kommer inte att ha morgonbön och andakter. Vi vill skapa en skola, inte en kyrka, sa han bland annat.

Friskolor i Falun:

Första friskolan i Falun var Söderbaumska, en F-9-skola.

I höst vill Mosaik starta grundskola i Falu frigymnasiums gamla lokaler.

Falu fri startade 2001 och huserar idag i länsstyrelsens lokaler.

Baggium AB har startat Faluns praktiska gymnasium och hösten 2006 startade NTI-skolan.

Uppsalaföretaget Betula doctrina vill också starta gymnasium i Falun. Tanken är att erbjuda olika yrkesutbildningar.

Mer läsning

Annons