Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenthem har möss i köket

/
  •  Foto: Mikael Forslund
  • 1. Hot Rod, 1934  Ägare: Hazze & Lill Leandersson, Falun  RÖSTA: SMS:a CLASSIC (mellanslag) 1 till 72023.
  • Nybliven student? På studenthemmet Britsen har man fått ovälkomna gäster i köket. Läsarbild.  Foto: Nisse Jonsson
  • Råttfångare. Niklas Jonsson har tröttnat på snusket i gemensamma utrymmen på studenboendet. Han har själv satt ut råttfångare och lyckats få fast en av de två möss som bor i köket.  Foto: Mikael Forslund

Annons

Britsen är ett studentboende som ägs av Kopparstaden. Där finns 240 enkelrum och flera gemensamma köksutrymmen. På senare tid har ovälkomna gäster hittat dit.

- Jag har sett två möss i köket, men bara lyckats fånga en i råttfällan, säger Niklas Jonsson.

Kopparstaden ska städa golvytor i kök och andra gemensamma lokaler varje vecka. Niklas Jonsson tycker att städningen fungerar dåligt.

- Jag upplever inte att de är här varje vecka. Själv har jag knappt sett någon som städar här alls. De gånger jag har sett några har de undvikit att städa i rum som det sitter studenter i, menar han.

Boendet har tidigare haft problem med silverfiskar på toaletterna. I vintras satt en lista på dörren till köket som alla som hade problem med silverfiskar skrev på.

- För ungefär fem månader sedan sa vår kvartersvärd åt oss att göra en namninsamling. Ungefär hälften av de som bor i min korridor skrev på. Sedan dess vet jag inte vad som har hänt, men ingen har sanerat hos mig i alla fall, säger Niklas Jonsson.

Enligt Niklas Jonsson verkar studenterna på boendet gett upp. De slänger saker omkring sig och sophögar har bildats i korridorerna. På vintern är det så kallt att flera studenter har egna element på rummet.

- Kopparstaden verkar lägga ner så lite tid som möjligt på oss. De kommer och byter lampor men utöver det verkar städningen inte vara prioriterad.

- Nu har det gått så längt att flera studenter funderar på att flytta. Vi vill inte laga mat i köket längre, säger Niklas Jonsson.

Annika Stålberg är chef för Kopparstadens boservice. Hon känner inte alls igen sig i beskrivningen av Kopparstaden som en dålig hyresvärd. Enligt henne sköter Kopparstaden bara städning av golv, alla andra ytor är det upp till studenterna själva att hålla efter.

- Allt utom golv, reparationer, byte av glödlampor och skadedjursbekämpning är det upp till hyresgästerna att ta hand om. Om det finns möss i köket är det något vi tar hand om direkt. Vi anlitar företag som är proffs på skadedjursbekämpning. Så det är bara att höra av sig till oss så kommer vi självklart att göra något åt saken, säger hon.

När det gäller silverfiskar säger Annika Stålberg att om de inte dyker upp på grund av ostädade toaletter brukar Kopparstaden åtgärda problemet. Hon menar också att storkök i studenthem tenderar att bli smutsiga.

- Golven ska städas av oss en gång i veckan. Städningen sköts av en städfirma som vi anlitar. Men visst, det blir snuskigt om inte andra ytor som bord och bänkar hålls rena. Soporna är inte också upp till studenterna själva att ta hand om. Jag kan uppleva att alla studenter inte tar det ansvaret.

Att vissa inte tar hand om sina sopor tycker också Niklas Jonsson är ett problem.

- Jag kan förstå att det är svårt för Kopparstaden att hålla efter de som slarvar. Men varför ska vi som tar hand om våra sopor behöva lida för att vissa lämnar sina i korridoren. Det får ju inte bli en kollektiv bestraffning, säger han.

Mer läsning

Annons