Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om extra miljoner till förskolan

De röd-gröna i skolnämnden vill ge drygt 5 miljoner extra till förskolorna - mindre barngrupper och mer personal är målet.
Partikamraterna okejade innan jul, men Falualliansen säger nej.

Annons

När politikerna spikade budgeten i höstas så beslutades att alla förvaltningar skulle ha en buffert på en procent av budgeten, som en extra säkerhet. För förskolans del rör det sig om 2,7 miljoner kronor.

Vid gårdagens skolnämnd föreslog den rödgröna majoriteten att den bufferten nu skulle få användas. Vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet skickade frågan vidare till kommunstyrelsen.

– Vi har ju pratat med våra partikamrater i kommunstyrelsen, och vi fick ett okej innan jul, säger ordförande Daniel Riazat (V) och vice ordförande Monica Enarsson (S).

De rödgröna i skolnämnden vill också att kommunstyrelsen ger en extra slant utöver budget – 2,5 miljoner som också ska användas för satsningar på kvalitet på förskolorna. Även för de extrapengarna fick de klartecken före jul.

Sammanlagt blir det 5,2 miljoner som ska användas för få mindre barngrupper och större personaltäthet.

– Pengarna ska inte bara gå in i ett svart hål. Vi vill ha riktade insatser, med återrapportering från förskolechefen Ulrika Forssell, säger Monica Enarsson.

– Det smaskiga är alliansens inställning, alla har vi ju lovat mindre barngrupper, men de säger nej till mer pengar, det visar var de står, säger Daniel Riazat.

Men oppositionen ogillar att majoriteten pytsar in mer pengar. De anser att förskolan redan fått en hel del utan att det blivit bättre.

– Under de senaste två åren har förskolan fått ett utökat anslag på totalt 19 miljoner för att minska barngrupperna och antalet barn per årsarbetare. Trots detta så har inga förbättringar skett inom barngrupperna, skriver Falupartisten Maria Gehlin i en reservation, tillsammans med moderaterna, centerpartisten och folkpartisten i nämnden.

Falualliansen tycker att det är märkligt att majoriteten i november tar 2,7 miljoner från förskolan, för att några veckor senare föreslå att de får pengarna tillbaka.

– Dessutom föreslår samma majoritet att förskolan ska få ytterligare 2,5 miljoner under 2012, utan att ens ifrågasätta vart de resterande medlen tog vägen. Om majoriteten driver igenom det här beslutet så har förskolan i Falun under en tvåårsperiod fått totalt 21,5 miljoner utan att kommunfullmäktiges uppdrag har verkställts, skriver alliansen i sin reservation.

Mer läsning

Annons