Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straff skärps för Stensjömordet

Artikel 37 av 39
Stensjömordet
Visa alla artiklar

Hovrätten beslutade att skärpa straffet för den 50-årige man som dömdes för Stensjömordet.

Annons
Fängelsestraffet för den 50-årige man som dömts för Stensjömordet skärps av hovrätten.

Straffet för 50-åringen blir 13 års fängelse istället för tolv år. Hovrätten beslutade till skillnad från Falu tingsrätt att utvisa 50-åringen.

Det var i slutet av maj som ett fiskesällskap från Sala åkte till Stensjön utanför Grycksbo för att fiska. På morgonen innan de skulle åka hem blev en 46-årig man skuren i halsen och avled av sina skador.

På platsen greps en 50-årig man misstänkt för mord. Tingsrätten fann honom skyldig och dömde honom till tolv års fängelse.

46-åringen och 50-åringen ska ha varit osams enligt hovrätten vilket ledde till att 46-åringen blev skuren i halsen med en sax. Innan 46-åringen dödades ska han och 50-åringen bråkat och brottats men särats av de andra i sällskapet.

50-åringen har hela tiden nekat och menat att han agerat i självförsvar.

46-åringens änka menade att det fanns ett hedersmotiv till mordet. 46-åringen ska ha dödats på grund av att han inte agerade mot hans döttrar. De ska ha hälsat på några pojkar vid en offentlig tillställning och rykten ska ha förvärrat det till att de betett sig på ett sätt som ansågs olämpligt, enligt änkan. 50-åringen ska ha varit arg på 46-åringen på grund av det, enligt änkan.

50-åringen menade att även om det fanns osämja så kunde de ändå umgås. Han sa sig inte vara särskilt intresserad av händelsen med döttrarna men att det funnits missnöje från andra delar av släkten på grund av det.

Hovrätten anser att 50-åringens berättelse ger stöd för att konflikten mellan 46-åringen och 50-åringen berott på att 46-åringen inte agerat mot sina döttrar. Men hovrätten anser att det inte räcker för att det ska vara motivet på grund av omständigheter på plats.

Mordet framstår som impulsstyrt, skriver hovrätten i domen, men att 50-åringen måste vetat att hugget i halsen skulle leda till att 46-åringen skulle avlida. Därför är det styrkt att 50-åringen dödat 46-åringen med avsikt.

Åklagare Gun-Britt Ström överklagade tingsrättens dom och ville att 50-åringen skulle dömas till livstid samt att han skulle utvisas. Tingsrätten avslog utvisningsyrkandet med hänvisning till att det skulle påverka 50-åringens familj negativt. Hovrätten anser däremot att vid en villkorlig frigivning kommer det inte påverka familjen samt att brottet är så allvarligt att 50-åringen ska utvisas utan tidsbegränsning efter avtjänat straff.

Straffet för 50-åringen skärps till 13 år istället för tolv års fängelse. Hovrätten anser inte att det är förmildrande att 50-åringen och 46-åringen varit i handgemäng innan mordet. Det som är förmildrande är att det inte är bevisat att det funnits någon planering innan. Även utvisningen vägs in i straffet. Hade 50-åringen inte dömts till utvisning hade han fått 14 års fängelse.

Läs mer rapportering om Stensjömordet:

[+]  Änkan överklagar domen i Stensjömordet

[+] Inget hedersmotiv enligt rätten - domen kommer att överklagas

[+] Han blev vittne till Stensjömordet – skämtade innan: ”Bara ingen blir mördad”

[+] ”De straffade min man för att han inte straffade mina döttrar”

[+] Målsägandebiträdet om misstänkta Stensjömordet: "Deras pappa avrättades"

[+] Rättegången avslutad: Åklagaren yrkar på livstid för Stensjömordet

[+] Stensjömordet: 46-åringens bror hörde ett skrik: "Han sa att han använt saxen"

[+] 50-åringen: "När jag satt i polisbilen visade polisen saxen i en påse" – Åklagaren yrkar på utvisning - andra rättegångsdagen

Åklagarens teori om bakgrund till Stensjömordet: 46-åringens döttrar som hälsat och skakat hand med pojkar - första rättegångsdagen

Stensjömordet – hedersmord eller ett bråk som spårade ur? (28 augusti)

Offret och den misstänkte är släkt med Fadime (17 augusti)

Nu åtalas 50-åringen misstänkt för Stensjömordet (16 augusti)

Misstänkt i Stensjömordet fortsatt häktad (10 augusti)

Hoppas på åtal i Stensjömordet inom två veckor (27 juli)

Misstänkt för Stensjömordet omhäktad (12 juli)

Åtal i Stensjömordet skjuts upp – åklagare: "Återstår förhörsarbete" (28 juni)Poliskälla om mordet vid Stensjön: "Även mordoffret är från Sala kommun" (31 maj)

[+] Stensjömordet: Häktade 50-åringen i tingsrätten – "Inte uppsåt att döda" (31 maj)

Alla artiklar i
Stensjömordet

Den åtalades advokat förnekar hedersmotiv

TV+TEXT

Annons