Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort tryck på förskoleplatser

/

Trycket på att få en förskoleplats i Falu kommun ökar för varje dag som går.
Men ännu så länge klarar kommunen kraven om full behovstäckning med en väntetid på max fyra månader.
– Lediga platser finns främst i ytterområdena, men inne i centralorten är läget tuffare, medger placeringsassistenten Bengt Israelsson.

Annons

På sikt ska förskolegrupperna minska. Det är ett löfte från den rödgröna majoriteten.

Men just nu är trycket så pass stort att någon minskning inte lär bli aktuell på ett bra tag. Avsaknaden av nya förskoleavdelningar är huvudanledningen till detta.

I dag är det i snitt 19,5 barn per förskoleavdelning, men de närmaste månaderna kommer snittet att öka till 21 barn, för att alla som vill ska få en plats.

Kommunen måste kunna bereda alla barn en plats inom förskoleverksamheten.

En ansökan kan skickas till skolkontoret fem månader innan en plats önskas, och barnet ska vara minst ett år vid en placering.

Väntetiden i Falu kommun är utlagd att vara max fyra månader.

– Och det är något vi fortfarande klarar av att uppfylla. Men vi kan tyvärr inte erbjuda alla barn plats på de förskolor som föräldrarna sökt om i första hand att få. Det gör att många väljer att tacka nej till erbjudandet man får, säger Bengt Israelsson.

Framför allt är det svårt att få en förskoleplats inom Faluns centralort.

I ytterområdena är det betydligt enklare.

– Det här ställer till det för många föräldrar. Men har man ett arbete på gång, kanske det ändå är bättre att säga ja till ett sådant alternativ än att säga nej. Det går alltid att ställa barnet i en överflyttningskö, säger Bengt Israelsson, som menar att läget just nu är bland det tuffaste han varit med om.

– Absolut. Det är många faktorer som spelar in. Inflyttningen av barnfamiljer har varit stor och många prognoser har slagit fel. Vi ligger lite efter när det gäller arbetet med att skaka fram nya platser.

Men det finns ljusning i sikte.

Under januari kommer en ny förskoleavdelning på Järnet att bli klar och en ny avdelning kommer även att öppnas i Slätta under våren.

Till dessa ska läggas de nya avdelningar som planeras att öppna i Gruvrisskolan.

– Mycket av trycket kommer att lösas då. Fler platser behövs som sagt i centralorten, slutar Bengt Israelsson.

Mer läsning

Annons