Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för hemvärnet

/
  • Frivillig. Victoria Bülow, 19 år från Falun vill bli en av de 40 elever som rycker in till hösten på Dalregementet för att göra hemvärnsutbildning.
  • Lärorikt. Ulrika Lund, 22 år från Avesta gick den första direktutbildningen till hemvärnet i höstas.

Annons

Tidigare bestod hemvärnet till största delen av äldre män som genomgått värnpliktsutbildning men som inte längre utnyttjades i förband inom försvarsmakten. Nu utbildas färre än 10 000 soldater varje år mot tidigare 40 000 män och kvinnor, det gör att även yngre personer kan gå med i hemvärnet. Förra året gjordes ett försök att under tre månader direktutbilda soldater till de nationella skyddsstyrkorna där hemvärnet ingår. Ett försök som slog väl ut. Efter avslutad utbildning vid Dalregementet skrev 33 elever av utryckande 35 kontrakt med hemvärnet.

En av dem var Ulrika Lund, 22 år från Avesta som inte ångrar sin utbildning.

- Det var ett lärorikt äventyr, säger Ulrika som idag ingår i en av sju insatsplutoner där hon ska göra 60 utbildningstimmar om året.

- Det är allt från stridsträning till sjukvård och fysträning.

Nu gör Dalregementet om försöket med direktutbildning för hemvärnet på uppdrag av Högkvarteret. Under våren har en rekryteringskampanj nått unga män och kvinnor i Dalarna där de som blev nyfikna uppmanades att skicka in en intresseanmälan. 222 personer anmälde intresse, 137 av dem var kvinnor. I dagarna hålls informationsträffar runt om i Dalarna, i går fylldes en lektionssal på Dalregementet i Falun av intresserade.

- Jag har kompisar som gjort värnplikten som berättat mycket positivt. Jag tror att det här är en chans att utvecklas både mentalt och fysiskt, säger Victoria Bülow, 19 år från Falun som tänker ansöka om en plats bland de 40 elever som rycker in till hösten.

Fakta: Hemvärnet

Hemvärnets viktigaste uppgifter är att bevaka, skydda, ytövervaka samt stödja samhället när det utsätts för svåra påfrestningar. Utöver dessa uppgifter kommer ett antal tilläggsförmågor som bara vissa förband behöver ha som att i krig förstöra förbindelser, blockera hamn och gränsövervaka.

Mer läsning

Annons