Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader mellan grannskolor

/
  • Studiemotiverade. Kulturprofilen, små grupper och engagerade föräldrar ligger bakom att alla på Söderbaumska skolan klarar kärnämnena, tror Anna Kristinsdotter och Erik Rådman som går i nian på skolan.

Annons

I höstas fick 35 procent av eleverna i årskurs nio på Britsarvsskolan inget betyg i ett eller flera ämnen. På Söderbaumska var samma siffra två procent, där blev ingen elev underkänd i något av kärnämnena. På Britsarvsskolan, en knapp kilometer bort var det 13 procent av eleverna som inte fick betyg i kärnämnena.

Maria Jensen var en av dem som inte fick betyg i alla ämnen på Britsarvsskolan i höstas.

- Jag fick inte betyg i samhällskunskap, idrott och bild. Nu under våren har jag jobbat upp betygen och jag hoppas att jag kommer att få godkänt i alla, säger Maria som inte tror att hon hade klarat sig bättre om hon gått på Söderbaumska.

- Det handlade om att jag var skoltrött, jag orkade inte plugga.

Anna Kristinsdotter som går i nian på Söderbaumska tror att skolans kulturprofil hjälper till att göra skolan roligare.

- Har man roligt färgar det av sig på hela skolgången, det leder till bättre betyg, säger Anna som också tror att det faktum att skolan har ganska små klasser med gott om utrymme även bidrar till en bra studiemiljö.

- Vi kan gå undan och jobba i mindre grupper, jag har förstått att det är ganska trångt på Britsarvet.

Sofia Wåhlstedt går i nian på Britsarvsskolan, hon tror att skillnaden mellan skolorna är att det finns fler lärare och färre elever på Söderbaumska som är Faluns näst minsta, efter Montessori skolan. Britsarvsskolan har flest högstadieelever i kommunen.

- Jag tror att det är lättare att arbeta i mindre grupper och man får mer hjälp på en mindre skola, säger Sofia som hör till dem som fått betyg i alla ämnen.

Både eleverna på Britsarvsskolan och Söderbaumska har hört rykten om att lärarna mer frikostligt delar ut godkänt till eleverna på Söderbaumska för att gynna skolans rykte.

- Men det stämmer inte, elever från Söderbaumska som går vidare till gymnasiet får samma eller bättre betyg och i de nationella proven ligger vi alltid bra till, säger Erik Rådman som flyttat från Britsarvsskolan till Söderbaumska.

- Det är mycket lugnare här, stämningen är en helt annan. Sen tror jag att de elever som går här i hög grad har engagerade föräldrar med studievana. Det är nog en del av förklaringen till att så många får godkända betyg.

Mer läsning

Annons