Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora och små resningar i Falun

/
  • Koncentrerad. Tekla Svantesson, 4, 5 år, hjälpte mamma att plocka blommor till midsommarstången på Hästbergsängen.
  • Sju sorters blommor. Hannah Patten och Emma Ekelid, båda 8 år, samlade blommor i alla färger till sina blomsterkransar.
  • Än slank han hit. Dansa är roligast när man får trilla omkull tyckte Albin Ahonen, 5 år, som dansade med liv och lust i Aspeboda.
  • Tung himmel. Aspeboda spelmanslag med Lars Haglund i spetsen klarade sig undan regnet på midsommarafton, mörka moln till trots.
  • Svärdsjö bjöd på många folkdräkter och en av dagens få blå himlar. Mats Westling (närmast) går i sin fars fotspår, och är med och ser till att midsommarstången blir rest även 2007.
  • Fem för de små. På korta ben är det inte lätt att hänga med i Karusellen. Elvira Ellsander, 1,5 år, kämpade tappert runt stången i Aspeboda.

Annons

Hästbergsängen på Knoppen var full av blomsterplockare redan klockan elva på midsommaraftons förmiddag. Här har grannfamiljerna dragit igång sitt eget midsommarfirande. Anna Eklund är en av dem som tröttnade på att stuva in barnen i bilen och åka iväg för att dansa varje midsommar.

- Vi bor ju precis vid en äng. Och när det visade sig att någon kunde spela gitarr, någon fiol och en annan kunde fixa en midsommarstång var det givet att vi grannar skulle ta saken i egna händer, berättar hon, medan hon fäster sina nyplockade löv på stången.

I år är det fjärde året som cirka 100 barn och vuxna samlas på Hästbergsängen för att smycka stången och dansa.

- När man till och med får ut en 15-årig grabb för att plocka blommor så vet man att man har lyckats, säger Anna.

I Aspeboda reste hembygdsföreningen och Aspeboda spelmän sin stång för 25:e året i rad. Ledda av ponnyerna Josefin, Inka och Frode tågade de, tätt följda av omkring 300 besökare, över den lilla träbron till Prästgårdshagen för sommartal och dans.

I Svärdsjö bjöd hembygdsföreningen på inträdesavgiften för alla som kom iklädda folkdräkt. Och det var en imponerande procession med dräkter från alla möjliga socknar som tågade in mot Gammelgården på midsommarkvällen, ackompanjerade av fioler, klarinetter och nyckelharpa. Firandet här lockar varje år omkring 2000 besökare och är därmed ett av de största i Falu kommun.

Mer läsning

Annons