Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för barnen - simskolan full

/

Annons

Inför varje terminsstart kan föräldrar ringa ett telefonväkteri och anmäla sina barn till simundervisningen i Falu simsällskaps regi.

- Det är högt tryck, det brukar vara fullt redan efter 45 minuter, säger Jens Antlöv.

Trots att man sammanlagt erbjuder 150 platser per termin för barn från fem år och uppåt, är det långt ifrån tillräckligt för att alla som vill ska kunna vara med.

- Barnen faller ju alltid in i undervisningen via skolan. Men det är många föräldrar som vill att barnen ska lära sig simma tidigare.

Barn i Falu kommun börjar med simundervisning i förskolan. Efter det tar man ett uppehåll till tvåan, då man börjar träna igen. Jens Antlöv betonar att den undervisningen är väldigt bra.

- Men ju mer kunskap man har när man kommer dit, desto mer har man när slutar där. En del barn är vattenrädda och behöver ju lite mer tid på sig, säger han.

Problemet är egentligen platsbrist, det finns inte utrymme att ta emot fler barn. Lugnet skulle behöva större, eller ytterligare en inomhusbassäng, menar Jens Antlöv. Något som Agneta Spjuth, samordnare på Lugnet, håller med om.

Hon berättar att det finns tider i bassängen till uthyrning, och det handlar alltså om att föreningar och allmänheten ska kunna samsas om dem.

- Skulle föreningarnas simundervisning få mer tider får man skära ner på allmänhetens plats, säger Agneta Spjut

Under Falu Simsällskaps simskola under sommaren har de flesta fått plats. De barn som undervisas då har förtur till höstens och vårens simskola. Och det är alltså då problemen ned att få plats sätter in.

- Det känns trist att alla inte kan vara med. Vissa blir lite sura, men vi gör ju så gott vi kan, säger Jens Antlöv.

Mer läsning

Annons