Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stinkbomb i blom efter 15 års väntan

/

Annons

Den var rena stinkbomben och doftade vidrigt, något mitt emellan död råtta och surströmming.

- Vi var tvungna att låsa in den i badrummet under helgen för att kunna vara hemma, berättar Tomas på måndagsförmiddagen.

Men det står han pall för efter att ha väntat i 15 år på den stinkande djungelblomman. Moderplantan finns hos Sören Nyström i Borlänge, som väntat i 30 år och väntar än.

Växten härstammar från Ostasiens djungler och blommar mycket sällsynt i "fångenskap". Det här skottet tittade upp ur jorden för fyra veckor sedan och har sedan dess vuxit nästan en meter och utvecklat den väldiga blomman.

- Knölkallan pollineras i frihet av flugor och asbaggar, som den lockar till sig med sin starka doft. Även blommans purpurröda färg och mönster påminner om djurkadaver, förklarar Tomas.

Blomningen pågår bara ett par dagar, och i lördags höll Tomas och Malin Öppet Hus i Gruvriset för blomstervänner med tåliga näsor.

Knölkallan förökas med biknölar och kan bli mycket gammal. Hur den kommit till Dalarna i privat ägo är okänt. Den har gått som gåva från hand till hand i alltför många år.

De år knölkallan inte blommar bjuder den på ett palmliknande grönt blad som bara det ger djungelkänsla. Men när den meterhöga kallan någon enstaka gång slår ut slår den det mesta i blomväg.

Mer läsning

Annons