Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmansprotest mötte politikerna

/

Annons

OBS - Video endast i Qucktime-format. Välj format i TV-spelaren, klicka på nytt på länken om det inte fungerar.

- Jag hade hört att något var på gång, och det stämde tydligen, säger kommunalrådet Mikael Rosén (M), som tillsammans med många andra ledamöter stannade till för att lyssna till spelmännens fioler.

Folkmusikens Hus är fortfarande i en ekonomisk knipa, och en penningförstärkning behövs därför snabbt.

Kommunfullmäktige beslutade tidigare i vintras för att ställa sig bakom Region Dalarnas föreslagna finansieringsmodell för Folkmusikens Hus i Dalarna, vilket skulle innebära att Falun bidrar med 69 000 kronor.

Men några pengar har fortfarande Falu kommun inte betalat ut.

Beslutet togs nämligen med klausulen "...under förutsättning att samtliga länets kommunen gör detsamma".

Vilket den inte gjort.

- Vad jag vet är det ungefär hälften av dalakommunerna som sagt ja till att stödja Folkmusikens Hus. Vårt beslut står därför fast, säger Mikael Rosén.

Men engagerat sig i frågan har spelmannen och violinbyggmästaren Jan Åslund, från Bengtsheden, gjort.

I samband med kommunfullmäktiges sammanträde passade han på att lämna över ett medborgarförslag till Carl-Erik Nyström (C), kommunfullmäktiges ordförande.

Jan Åslund vill att kommunen omprövar den sista klausulen i beslutet, och i stället tar initiativet och visar beslutsamhet inför övriga tveksamma kommuner.

- Det gör man genom att villkorslöst tillstyrka bidraget, säger Jan Åslund.

Varför är det viktigt att verksamheten vid Folkmusikens Hus lever vidare?

- Verksamheten är till gagn för alla aktiva spelmän/musikanter och speciellt för ungdomar som lever och verkar i vårt län. Falun, som största kommun, borde därför kunna visa lite initiativkraft.

Spelmän från Faluns stora och lilla spelmanslag, Svärdsjö stora och lilla spelmanslag, Aspeboda spelmanslag, Söndagsorkestern, Tylla spelmän och Gränslöst fanns på plats utanför Kristinehallen för att visa sitt musikaliska stöd till hans förslag.

Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet att skicka medborgarförslaget vidare till kommunstyrelsen för fortsatt hantering.

Annons