Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkade socialchefen Ingalill Frank: "Vi funderar på skadeståndskrav"

/

Socialchef Ingalill Frank fick avgå förra veckan efter extern kritik och blev också polisanmäld.
Nu vill hon berätta sin version.
– Det finns inga bevis eftersom jag är oskyldig, säger hon.

Annons

Det var för fyra dagar sedan socialchef Ingalill Frank i Falu kommun fick avgå med omedelbar verkan.

Hon har blivit arbetsbefriad under sin sex månader långa uppsägningstid. Beslutet togs sedan kommunrevisionen beställt en extern utredning av konsultbolaget KPMG. En polisanmälan upprättades kort därefter eftersom sekretessbelagda uppgifter har röjts.

I utredningen framgår bland annat att personalen ska ha utsatts för kränkningar vid flera tillfällen och att ledningen brustit i sitt personalansvar. Fackförbundet Visions ordförande Christina Johansson menar att socialchefen inte har lyssnat på medarbetarnas intressen.

– Jag vet ingenting om påstådda kränkningar eller att eventuellt sekretessbelagda uppgifter har röjts, men däremot så tar socialchefen ingen hänsyn till sina medarbetare. Hon har kört sitt eget race. Det här är ingen nyhet för oss. Vi har talat med kommunens ledning tidigare, men jag antar att de ville ge Ingalill en chans att ändra på sig. Tyvärr så har ingenting förändrats, så här har det varit under hela tiden hon har suttit som socialchef, säger Christina Johansson.

DT har försökt träffa Ingalill Frank flera gånger för att hon ska få ge sin sida av saken då utlämnade uppgifter hittills har stått oemotsagda, men hon har slutligen avböjt med skälet att hon fortfarande är anställd och måste vara återhållsam.

Hon väljer i stället att berätta via sms.

– Jag kan inte påminna mig om att vi har varit oeniga i någon fråga förutom förlängningen av ett förordnande. I övrigt så har jag inte upplevt några konflikter utan att vi haft goda relationer. I så fall borde det ha framkommit när min förlängning beslutades förra sommaren. Sen tror jag att det ligger kvar en del efter att kommunen beslutade att lägga ut personlig assistans på entreprenad, skriver hon.

– Det jag kan säga är att vi funderar på skadeståndskrav på grund av förtal. Jag anser att KPMG's rapport är felaktig och avvaktar att uttala mig tills kommunrevisionen kommer med sin redovisning. Socialnämnden har granskats ett antal gånger av KPMG utan att de haft några större påpekanden. Samma sak gäller tillsynsmyndigheter som länsstyrelsen, socialstyrelsen och IVO, säger Ingalill Frank i ett meddelande.

Vidare uppger hon att det är en befängd anklagelse att hon skulle ha brutit mot tystnadsplikten.

– Efter nästan 40 års arbete i verksamheten där tystnadsplikt råder vet jag mycket väl vad som gäller. Och att skydda människor som har kontakt med sjukvård eller socialtjänst är en självklarhet, jag har aldrig brutit mot tystnadsplikten förutom när åklagare har begärt ut uppgifter vid brottsutredningar. Det är anledningen till att vi överväger skadestånd, förklarar Ingalill Frank.

– Den information jag har är helt utifrån privata relationer och har inget med mitt arbete i Falu kommun att göra. KPMG har ju konstaterat att jag inte loggat in i verksamhetssystemet dit jag inte ens har tillgång, vad jag vet. Och ingen har talat med mig om händelsen där jag delat information som jag fått privat. Om kommunen har bevis mot att jag brutit tystnadsplikten så ska naturligtvis en polisanmälan göras. Men det finns inga bevis eftersom jag är oskyldig. Det är djupt olyckligt att människor med kontakt med socialförvaltningen ska känna oro. Det finns ingen anledning att oroas då socialförvaltningens medarbetare följer de bestämmelser som gäller tystnadsplikten, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Socialchef får gå

Annons