Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: Häxor i Falutrakten

/
  • Mystik. Är Falun på väg att bli nya Blåkulla? Kanske, då det nu ligger ute fem lediga tjänster under yrkeskategorin häxa på Arbetsförmedlingens hemsida. Foto: Scanpix

Annons

Häxriket är ett relativt nytt företag som har huvudkontor i Åhus. Häxorna sitter sedan utspridda på flera platser i landet och svarar på telefonsamtal från kunder.

Några av dem sitter i Falun och därför har företaget bestämt sig för att anställa fler häxor härifrån.

- Det här är ett ensamt arbete med mycket hysch-hysch omkring. Vi vill gärna ha flera häxor från samma trakt som kan träffas, stötta varandra och utbyta erfarenheter, säger Carina Blomgren, överhäxa på Häxriket.

Kan häxor vara både män och kvinnor?

- Ja, absolut.

Det här är en bransch som växer, berätta Carina Blomgren.

- Vi ser att intresset blir större. Vi vill visa att det här är en bransch som kan vara seriös och skötas riktigt.

Hur kontrollerar ni kunskaperna hos häxorna som söker jobb hos er?

- Vi pratar först med dem för att se efter om de har förmågan att uttrycka sig. Sedan frågar jag frågor om mig själv som handlar om kärlek, hälsa ekonomi och familjeliv till exempel. Jag kollar om de kan berätta om mig.

Vilka hör av sig till er?

- Det är folk med både små och stora problem. Ofta handlar det om kärlek men det händer också att företagsledare vill ha vägledning när det gäller idéer på jobbet.

Hur blir man häxa?

- Alla är födda till det, sedan beror det på vilken fallenhet man har. Att vara häxa är en livsfilosofi. Det finns också kurser och böcker för häxor.

Det kostar 1 200 kronor i timmen om man vill prata med en häxa. De tjänar mellan 180 och 240 kronor för varje timme i telefon. Var hamnar resten av pengarna?

- Hälften av pengarna går till Telia och vårt teknikbolag. En del går också till sociala avgifter och arbetsgivaravgifter.

Finns det något fackförbund för häxor?

- Vilken bra fråga. Det har jag ingen aning om. Men våra häxor är anslutna till olika fack som kommunal och metall exempelvis.

Länk: Häxannonsen på Arbetsförmedlingen

Mer läsning

Annons