Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofie Åberg är yngsta vikarien på sjukhuset

/
  • Erbjudande. Vårdenhetschefen Per Lindberg förklarar att sjukhuset tidigare haft lika unga sommarvikarier. - Det är två-tre år sedan nu. Mycket beror på budgeten, nu finns det tillräckligt med utrymme, säger han.
  • Tips. Sofie Åberg tips till andra ungdomar som söker sommarjobb: - Visa intresse, fråga mycket och var framåt.
  • Drömyrke. Sofie Åberg har velat jobba på sjukhus sedan mellanstadiet.

Annons

Se webbtv: Sofie är yngsta vikarien!

Klockan är 9.25. Vitklädda läkare och sjuksköterskor går genom Falu lasaretts ekande korridorer. Utanför avdelning 23 sprider sig en doft av kakor. Fikadags. Personalen sitter i personalrummet och brygger kaffe och småpratar med varandra. Sofie Åberg suckar.

- Såna här dagar är tråkigast, det är så många sommarvikarier här och då finns inte mycket jobb över till mig, säger hon.

Sofie trivs bra på sjukhuset. Så bra att hon vägrade gå hem när dagen var slut under sin praovecka i februari.

- Jag gick hem klockan åtta istället för fyra. Mamma och pappa fick komma och hämta mig ibland när jag missade bussen, säger hon.

Men det är just hennes entusiasm och nyfikenhet som gjort att hon fått sommarjobbet. Sofie tycker om alla olika sorters människor som kommer hit, alla spännande moment och allt nytt man lär sig. En gång fick hon vara med under en gastroskopi, som är ett sätt att undersöka matstrupe, magsäck och tolvfingertarm.

- Det var fascinerande när läkaren förde ner slangen i halsen. När jag såg det kändes det i magen, säger hon.

Dagarna ser ut på olika sätt, men de börjar alltid med att hon följer med på morgonronden. Sofie får ta diabetesprov själv, men måste alltid ha en handledare med sig när hon gör det. Andra sysslor är att hämta blod på blodmottagningen och hämta recept från apoteket.

- Enligt lagarna och förordningarna får unga göra mer än vad man kanske tror, det är handledaren som avgör det, säger vårdenhetschefen Per Lindberg. Det var han som beslutade att Sofie fick sommarjobba.

- Hon var speciell, tog egna initiativ och var väldigt nyfiken. Vi är jätteglada att ha henne här och hon är ett exempel på att det finns jobb för ungdomar, det gäller bara att visa framfötterna, säger han.

Till hösten ska Sofia börja nian och planerna inför gymnasieval och framtiden är inte helt klara.

- Jag kanske vill bli sjuksköterska. Annars vill jag bli fotograf, så till gymnasiet blir det antingen omvårdnadsprogrammet eller media, säger hon.

Fakta: Sofie Åberg

  • Ålder: 15
  • Gör: Sommarjobbar fem veckor på sjukhuset, annars studerar
  • Tjänar: 17 000 kronor
  • Bor: Lumsheden
  • Familj: Mamma, pappa, lillebror, tre hundar
  • Intressen: Spela fotboll, vara med kompisar, sova

Mer läsning

Annons