Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södras elever splittras

Annons

På tisdagskvällen informerades föräldrar och elever i femman på Södra skolan om planerna på att göra om skolupptagningsområdena. Dagens sexor på skolan är den sista kullen elever som börjar högstadiet på Västra skolan. De flesta elever som i dag går i femman trodde att de i sjuan skulle börja på Gruvrisskolan eftersom den geografiskt ligger närmast. Så ser det inte ut att bli. Enligt ett förslag som skoldistriktschef Kajsa Henriksson ligger bakom försvinner Gruvrisskolan som ett alternativ för Södras elever, i stället hänvisas de platser på Britsarvsskolan och Hälsinggårdsskolan. Indelningen sker efter var eleverna bor där Gruvgatan utgör skiljelinje, de som bor norr om Gruvgatan blir Britsarvselever, de söder om gatan får gå på Hälsinggårdsskolan.

Möjligheten för elever att fritt välja högstadieskola försvinner enligt förslaget.

- Jag skulle önska att alla elever fick gå där de önskade, men tyvärr fungerar det inte i verkligheten. Vi har fått stänga Gruvrisskolan för nya intagningar utanför upptagningsområdet. Som det ser ut i dag har vi svårigheter att få plats med alla som bor i området. Och nya familjer flyttar in, säger Kajsa Henriksson, skoldistriktschef för Berget.

Skolnämndens ordförande Maria Wilje (fap) tror inte att man har något annat val än att rösta igenom förslaget.

- Nu handlar det i första hand om att få in alla elever under ett tak. Vi har ett tufft arbete framför oss för att få ordning på skolorna i Falun. Elever kommer att få flytta, skolor kommer att läggas ned och vi måste göra stora insatser för att höja standarden på många av våra skolor, det kommer att kosta för alla.

Skolnämnden beslutar om de nya upptagningsområdena på sitt möte 22 mars.

Främbyskolans och Aspebodaskolans elever ingår i Gruvrisskolans upptagningsområde. Södra/Kvarnbergets elever delas mellan Britsarvsskolan och Hälsinggårdsskolan så att de som bor norr om Gruvgatan fram till Nybrogatan och väster om Gruvrondellen, det vill säga Gamla Berget upp till och med Morbygden, ingår i Britsarvsskolans upptagningsområde och de som bor söder om Gruvgatan, det vill säga Elsborg, Järnet och Daglöstäkten tillhör Hälsinggårdsskolans upptagningsområde.

Mer läsning

Annons