Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snusket med avföring i Runn kan få en lösning

Annons

Tidningen skrev i går om att båthamnarna i kommunen inte har några avfallsstationer och att många båtägare släpper ut avföringsavfall rätt ut i Runn.

Men om några år kan det finnas en lösning.

- Vi har länge haft planer på att bygga en marina i Hälsinggården där all service för båtägare ska finnas. Det kommer att finnas latrintömning som allmänheten kan utnyttja och det blir den första i Runn, säger Peter Hjelm, ordförande i Runns intresse- och utvecklingsförening.

Föreningen har gjort en detaljplanering över marinan som ska ha både gästbrygga och fasta båtplatser. Bygget ska enligt Peter Hjelm i första hand bekostas av privata finansiärer och föreningen väntar nu på att bygglovet ska godkännas.

- Går det här i lås, och det ser mycket positivt ut från kommunens sida, så kommer vi sparka i gång så fort som möjligt i vår. Men det tar ju lång tid att bygga hela marinan och det kommer dröja några år innan allt är klart.

Det finns två båthamnar i kommunal regi i Falun. Ingen av dem har i dag någon avfallshantering. Miljöförvaltningen i Falun och Miljökontoret i Borlänge presenterade i mars en enkät de tillsammans med båtklubbarna gjort bland båtägare.

- Den slutsats vi drog är att det finns ett stort behov och vi uppmanade trafik- och fritidsnämnden att anordna ett eller flera mottagningsställen för avfall, säger Anna Hägglund, ordförande i miljönämnden i Falun.

Mer läsning

Annons