Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-uttagning för plåtslagare

/

Under torsdagen deltog sex elever från fyra olika skolor i en uttagningstävling till SM- för unga plåtslagare.
I plåtslagarutbildningens lokaler på Lugnetgymnasiet fick de tävlande i uppgift att tillverka en stympad kon med ifalsat lock.

Annons

Under sex timmar fick deltagarna arbeta med sina uppgifter. Man fick tillverka hur många exemplar som helst och kunde därmed försöka rätta till fel eller lösa uppgiften på olika sätt. Det arbete man sedan är mest nöjd med bedöms av en lokal jury som sedan utser en vinnare från varje gymnasieskola.

Är det en svår uppgift?

– Nej, det tycker jag inte. Det här ska de klara av. Det blir mer av ett slags nationellt prov och det tävlas över hela landet nu, förklarar Thomas Färlin som är lärare i plåtslageri.

Fredrik Axelsson från Torsbergsgymnasiet i Bollnäs har precis inlett arbetet med sitt andra exemplar och förklarar att det finns förbättringar att göra.

– Finishen kan bli bättre, den här ska bli mindre ojämn. Just nu ser den okej ut, men sedan ska man vika in kanterna och det är då det blir lite knöligt.

Förra året vanns finalen av Anna Fredriksson som då läste vid Lugnetgymnasiet. Förutom pengar och priser så som arbetskläder tog hon hem äran av segern och den vandringspokal som delas ut till vinnaren. En vandringspokal som nu finns på skolan.

– I Sverige Saknas omkring 1 500 plåtslagare i dag och i Dalarna och Gästrikland ett drygt 60-tal om man tittar på förra årets siffror. De som går här nu har snudd på jobbgaranti om de vill arbeta med det här. De har tid på sig att bli duktiga yrkesmän och kvinnor även om de inte tar sig till final i SM. De har 40 år på sig, säger Thomas Färlin.

Mer läsning

Annons