Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slättabor har tröttnat på fortkörare

/
  • Kör för fort. Lars Gradin är en av de boende efter Stångtjärnsvägen som oroas över den ökande trafiken och trafiköverträdelserna. Nu har de boende tröttnat och lämnat in en namnlista till politiker och polisen med förslag till åtgärder.  Foto: Lillis Åkerblom

Annons

Stångtjärnsvägen har sedan flera år tillbaka en hastighetsbegränsning på 50 km/tim. Men det tycks varken bilister, yrkeschaufförer och MC-åkare bry sig om.

Den ökande trafikintensiteten medför även en ökad bullernivå, som för de närmast boende är är ett problem.

För några veckor sedan gick Lars Gradin, som bor efter Stångtjärnsvägen, ut med en namnlista till de drygt 40 hushåll närmast vägen.

- Jag fick hundra procentig uppslutning, alla tyckte att det var dags att agera, det var till och med några som tog mig i hand och tackade för initiativet.

För någon dag sedan gjorde några boende en egen ovetenskaplig undersökning.

- Det var ett skrämmande resultat, säger Lars Gradin. Av cirka 75 bilar som passerade under en kvart, körde mer än 50 bilister för fort.

- Vi har sett både bilister och motorcyklister som kört närmare 100 km/tim efter Stångtjärnsvägen, det är verkligen skrämmande, menar Gradin.

Och den tunga trafiken är inget undantag, stora långtradare dundrar förbi i hastigheter som långt överstiger de tillåtna.

Ett annat problem är de tunga fordon som överstiger de 3,5 ton som är den tillåtna vikten för att använda vägen som genomfart till Ingarvets industriområde.

- I veckan lämnade Gradin över namnlistorna till Trafik- och Fritidsnämnden i Falu kommun, samt till polismyndigheten i Falun.

I skrivelsen finns förslag på flera åtgärder för att få bukt med problemet. Bland annat föreslås :

  • Mäta trafikintensiteten
  • Farthinder för att få ner hastigheten
  • Bullerplank
  • Fler hastighetskontroller - kanske dolda
  • Bättre belysning vid övergångsställena.

- Vi hoppas att berörda myndigheter lyssnar på oss, något måste göras för att få ner hastigheten längs Stångtjärnsvägen, säger Lars Gradin.

Mer läsning

Annons