Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skylten fem meter för hög

/

Skylten vid hamburgerrestaurangen Max i Falun är fem meter för hög.
Men byggnadsnämnden får inte ta tillbaka bygglovet.
Nu krävs att ärendet överklagas eller att länsstyrelsen går in och ändrar beslutet för att skylten ska kunna kortas.

Annons

– Det här ärendet föll mellan stolarna. Det fanns ett bygglov för en lägre skylt men så byttes handläggare flera gånger och ingen lade märke till att Max ändrade och sökte på en högre skylt. Men varför de sökte på en skylt som stred mot detaljplanen vet jag inte, säger Lars Nordström som är handläggare på stadsbyggnadskontoret i Falun.

Han förklarar att byggnadsnämnden inte kan ta tillbaka de bygglov som givits men att han kommer att arbeta för att skylten kortas ned så att den följer detaljplanen.

– Byggnadsnämnden kan inte ändra det här, det kan bara länsstyrelsen göra. Det är också min uppfattning att de kommer att göra det om ärendet överklagas.

Kan länsstyrelsen gå in och ändra även utan överklagan?

– Ja, rent teoretiskt kan de göra det. Jag kommer att ta kontakt med dem om det.

I dag är skylten 16 meter hög till överkant. Fem meter högre än det var tänkt från början, och Lars Nordström säger att den stör stadsbilden som den ser ut i dag.

– Ja, något alldeles otroligt, den är ju inte lite högre än vad den skulle vara. Jag har tidigare sagt att jag lider varenda gång jag åker förbi och ser den. Men jag kommer att försöka se till att den ändras. Antingen frivilligt av Max eller om ärendet överklagas. Sedan ska jag även ta kontakt med Länsstyrelsen så att de får titta på det här.

Tidningen har försökt nå företrädare för Max för en kommentar.

Mer läsning

Annons