Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen kritiserar Söderbaumska

/

Skolinspektionen har inlett sin stora granskning av Falun skolor.
Först ut under luppen är Söderbaumska skolan som får kritik på flera punkter.

Annons

Skolinspektionen genomför under hösten och våren en tillsyn av samtliga skolenheter i Falu kommun. Söderbaumska skolan fick besök av inspektionen 5 och 6 oktober.

Nu har det elva sidor långa utslaget kommit.

Skolinspektionen har bland annat tittat på undervisning och lärande, trygghet och miljö, pedagogiskt ledarskap och personalkompetens.

I beslutet skriver inspektionen att kunskapsresultaten på Söderbaumska skolan är goda men att det är stor skillnad mellan flickor och pojkars resultat. Vid en jämförelse mellan betyg och resultat på nationella ämnesproven har Söderbaumska skolan avsevärt högre betyg.

Inspektionen menar att utbildningen vid Söderbaumska skolan inte systematiskt är inriktad på målen i läroplanen, det bedrivs inte heller ett målinritat arbete för att motverka kränkande behandling på skolan.

Skolan har tidigare fått anmärkningar gällande kränkande behandling, efter tillsynsbesöket har inspektionen fått signaler om fler fall av mobbning.

Vid intervjuer och utifrån enkäter beskriver eleverna att de inte ges möjlighet att aktivt påverka utbildningen.

Vidare kritiserar inspektionen rektors pedagogiska ledarskap, bland annat ifrågasätter man i beslutet varför ingen analys gjorts av att det är ett så stort glapp mellan pojkar och flickors resultat på skolan - där flickorna presterar bättre.

Inspektionen slår även ned på att lärare på skolan inte alltid har utbildning i de ämnen de undervisar i och att timplanen inte följer de riktvärden som anges i skollagen.

Senast 15 mars 2012 ska Söderbaumska skolan skriftligen redovisa för Skolinspektionen de åtgärder som genomförts för att man ska leva upp till skollagen.

Mer läsning

Annons