Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen kritiserar Montessoriskolan

Skolinspektionen genomför en tillsyn och besöker samtliga skolor i Falu kommun. Under oktober besöktes Montessoriskolan och i beslutet som nu offentliggjorts riktas bland annat kritik mot hur man hanterar kravet på systematisk kvalitetsredovisning.

Annons

Under en tillsyn gjord 2005 riktades kritik mot Montessoriskolan på ett flertal punkter. Övervägande delen av dessa har nu åtgärdats men ett par stycken återstår. Bland annat skriver Skolinspektionen att man finner det anmärkningsvärt att kravet på systematisk kvalitetsredovisning fortfarande inte åtgärdats enligt de krav som ställs.

En redovisning som enligt skollagen ska dokumenteras och genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Det systematiska kvalitetsarbetet på Montessoriskolan har inte dokumenterats sedan 2009.

Likaså kvarstår kritik mot att de skriftliga omdömena i vissa ämnen inte klart beskriver vilka nationella kunskapskrav som refereras till.

Vad gäller bedömning och betygssättning krävs åtgärder för att förbättra arbetet då de individuella utvecklingsplanerna skrivs på ett sätt så att det inte framgår vilka insatser som behövs för att eleven ska nå kunskapskraven. Likaså bedömer man att rektor inte ser till att betyg sätts i enlighet med skollagen och andra författningar.

De brister man konstaterat måste nu åtgärdas för att man ska uppfylla de krav som ställs enligt lagen.

Mer läsning

Annons