Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola satsar på hälsa

/
  • Livsstilsperspektiv. Lena Wressel, Anna Jonsson och Inga-Lena Ericsson diskuterar effekterna av hälsoprofilen som kopplar samman arbete och privatliv.

Annons

Söderbaumska skolan har valt att kartlägga personalens, drygt 50 personers, hälsa. Var och en har svarat på livsstilsfrågor, testat konditionen, mätt BMI och deltagit i ett hälsosamtal.

Rektorerna Anna Jonsson och Petra Erkelius provade först att göra hälsoprofilen.

- Jag har alltid sagt att om jag hade varit tio kilo lättare hade jag varit en elitidrottare. Det fick jag bekräftat, säger Anna Jonsson med ett stort skratt.

Hon menar också att resultatet av testet har lett till en översyn av vad familjen äter hemma och hon har sorterat ut och bort det som stressar just henne.

Skolan kan efter testerna konstatera att de har hälsomedvetna anställda. Tidigare fanns en friskvårdspeng men funderingarna över vem den gynnade tog fart. Var det så att bara de redan frälsta använde den?

Nästa vecka får skolan ta del av en gruppanalys av hälsoläget. Sedan ska man diskutera framtida friskvårds- och förebyggande insatser.

- Skolan är en utsatt organisation. Det finns många åsikter och det är inte alltid positiva tankar. Det kan vara psykiskt ansträngande och en stress, menar Anna Jonsson.

- Det vi behöver jobba med är att räcka ett helt läsår. Vi har många entusiastiska medarbetare och de kanske behöver lära sig att vila, att det duger, fortsätter Anna Jonsson och får medhåll av Inga-Lena Ericsson som nämner att det viktiga för barnen är att läraren är på plats, hela året.

Lena Wressel, kundansvarig på Previa, berättar också att när testerna görs finns det ett medicinskt ansvar.

- Hittar vi ett för högt blodtryck så fångar vi upp det och går vidare, förklarar hon.

Mer läsning

Annons