Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattestrid mellan Stora och skatteverket upp i kammarrätten

Annons

År 2002 krävde Skatteverket StoraKopparbergs Bergslags AB på 199miljoner kronor i skatt, eftersom man menade att bolaget sänkt sin realisationsvinst på felaktiga grunder.

Stora överklagade till länsrätten och fick rätt på många punkter - men nu har skatteverket överklagat länsrättens beslut till kammarrätten i Sundsvall.

Skatteverkets överklagan gäller bolagets försäljning av aktier till Fortum Power and Heat AB. Anledningen till överklagan är att skatteverket hävdar att det omkostnadsbelopp för aktierna i Kopparkraft Intressenter AB, som länsrätten fastställt, ska minskas med 78,5miljoner kronor till 1,65 miljarder kronor.

Dessutom hävdar skatte-verket att det inte uppkom någon förlust vid försäljning av aktierna i Kopparkraft AB.

Länsrättsdomen, som nu överklagas, fattades i november förra året. Då ändrade länsrätten skatteverkets beslut och konstaterade att omkostnadsbeloppet för de aktier som sålts till Fortum Power and Heat AB, från Kopparkraft intressenter AB, skulle höjas med 575000 kronor.

Dessutom kom länsrätten fram till att Stora skulle få tillgodogöra sig en förlust på 134miljoner kronor vid en försäljning av 20000 aktier i Kopparkraft AB till Kopparkraft Intressenter AB.

I skattemyndighetens beslut år 2002, som sedan överklagades av Stora till länsrätten, beslutade man att sänka omkostnadsbeloppet med 711miljoner kronor vid realisationsvinstberäkningen för aktierna i Kopparkraft Intressenter AB.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons