Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteskulder ledde till uppköp

Annons

Krögarna Ulf Andersson och Tony Persson tar över Café & Kök Kopparhatten och Gamla Stabergs Trädgårdscafé och Kök. Köpet sker efter några tuffa månader för förra ägaren Stegemann & Stegemann. Bara i år har skatteskulderna rusat i höjden.

Så sent som den här veckan betalades en skatteskuld på 375 000 kronor som gått vidare till kronofogden och senast den 26 mars ska ytterligare en skatteskuld på 343 000 kronor vara betald för att inte också den ska bli föremål för kronofogden.

- Vi har betalat det som är överhängande och det är ingen konkurs på gång i bolaget, säger Iréne Stegemann.

Hennes förklaring till de ekonomiska problemen är att kostnaderna hastigt har blivit mycket högre. Men det finns också andra skäl som hon inte vill gå in på.

I anledning av de ekonomiska bekymren har någon skickat en anonym skrivelse till socialtjänsten i Falun och ifrågasatt rörelsens alkoholtillstånd med hänvisning till alkohollagen som säger att ett företag med skatteskulder inte får inneha eller beviljas alkoholtillstånd.

Men biträdande socialchef Bror Johansson som handlägger alkoholtillstånden i Falu kommun, tänker inte ingripa.

- Jag ser ingen anledning att ingripa akut i nuläget. Man måste ge dem en chans att klara ut det här själva, säger Johansson som också varit i kontakt med Stegemann & Stegemann angående en eventuell försäljningen av rörelsen.

Enligt Jörgen Olsson, ombudsman på hotell- och restaurangfacket, HRF, är inte Stegemanns öde något ovanligt.

- Tyvärr är det ett generellt problem för branschen att vi har väldigt många små företagare som lever väldigt korta perioder. Det är en känslig bransch med små marginaler vilket gör att det kan gå utför väldigt snabbt om det blir problem, säger han.

Mer läsning

Annons