Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse ökar under sommaren.

/

Annons

Skräp, förstörda planteringar och nedbrända bänkar. Det är ingen ovanlig syn i Falu Kommuns parker tidigt om sommarmorgnarna.

- Man kan ofta se hela Systembolagets sortiment ligga utspritt över parkområden, säger Peter Garvö på Trafik- och Fritidsförvaltningen.

Han tycker det är trist med all skadegörelse, och skulle önska att folk visar lite mer respekt för vad kommunen försöker åtgärda. Det kostar trots allt mycket pengar att hålla parkerna i fint skick. Peter Garvö har inga exakta siffror, men att ersätta en vanlig parkbänk i trä till exempel, går på åtskilliga tusenlappar.

- Allt som förstörs kostar skattebetalarna oerhört mycket att återställa. Vi måste hålla en hög nivå på våra allmäna ytor och parker, och vi skulle behöva ökat stöd och förståelse för det. Folk vill ju inte att det ska se ut som en sopstation, utan att det ska vara fint omkring dem, säger Peter Garvö.

Mest drabbat är Kålgården, berättar Peter Garvö. Att parkbänkar eldas upp är vanligt där. Nu har man beställt in bänkar i stål, med förhoppning om att de ska kunna stå kvar. De kostar mer än träbänkar förstås.

Det är inte bara i parkerna man har problem. Det slängs ofta ris och kompostavfall på andra delar av kommunens marker. Är skadegörelsen allvarlig polisanmäler man alltid.

Peter Garvö betonar dock att man från förvaltningens håll inget hellre vill än att parkerna ska användas:

- Det är våran högsta önskan att parkerna ska användas av människor i alla åldrar, till motion, lek och picknick. Men det kräver en ömsesidig respekt.

Mer läsning

Annons