Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska hjälpa unga med kost och träning

/
  • Nu förverkligar Sussi Wilén-Dacke, till höger i bild, sin dröm.
  • Caroline Larsson kommer att sköta det administrativa arbetet.

1 september startar Sussi Wilén-Dacke Glimma barn och ungdom.
– Vi vill bidra till en lättare framtid för överviktiga barn och ungdomar som saknar möjlighet att förändra sin situation på egen hand.

Annons

Allt fler i samhället drabbas av övervikt och det kryper nedåt i åldrarna. Bland landets unga vuxna mellan 16-29 år lider 26 procent av fetma eller övervikt visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Och inget tyder på att trenden går nedåt, tvärtom.

– Det händer och det händer för fort, säger Sussi Wilén-Dacke.

Hon brinner för att hjälpa barn och unga och har arbetat många år som förskolelärare. När hon tog sin licens som personlig tränare, PT, tog hon också engagemanget för barn och unga med sig in i träningslokalen.

– När jag gick PT-utbildningen sade jag från första början att jag ville engagera mig för barn och ungdomar, att fånga upp dem i tidig ålder för att förebygga övervikt och diabetes tillsammans med rörelse och glädje.

Visionen hade legat och grott i huvudet på henne länge i jobbet som PT på Må Bättre när hon sprang ihop med Caroline Larsson som skulle träna med henne, hände något.

– Carro sade 'du får sluta drömma, det är dags'. Hon och många tror på idén.

Mötet med kunden Eric Björk, 17, gjorde henne trygg i idén, där såg hon att den kan hålla.

– Jag träffade en inbunden kille med blicken ner i golvet. Jag har byggt upp ett förtroende med honom, vi har ägt på gymmet, folk har hejat, vi har skrattat, vi har gjort träningen rolig. I och med att Eric utvecklades så mycket som person insåg jag att vi är ju på rätt spår, vi måste göra det här nu.

Nu startar Sussi och Caroline Larsson den ideella föreningen Glimma barn och ungdom i åldrarna 11-20 år. Namnet kommer från Sussis tanke om att barn glimmar inifrån, även om de inte alltid själva tycker det för att de inte mår bra.

– Det kommer att kosta lite, ja. Men visionen är att alla barn och unga ska få möjligheten oavsett familjens ekonomiska situation. Vi kommer att söka sponsring i olika företag i Falun, säger Caroline.

Båda hoppas att olika gym i Falun ska visa intresse för föreningen och de har knutit kontakter med landstinget.

– Barnen är det bästa och dyrbaraste vi har. Nu är vi här, och att vi hjälper, vägleder och stöttar hela familjen i ett förändringsarbete är a och o, sedan träningen och allt det som är bredvid, det är en bonus, säger Sussi.

Den 1 september, klockan 16-19, startar Glimma med öppet hus i Lugnet Fysiocenter, som kommer att bli bas för verksamheten.

Annons