Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seriealbumet klart

/
  • Initiativtagare. Kultur-Poolens Ann-Britt Åsebol, Anne-Lie Sahlin, Maria Bergström och Staffan Nilsson tog initiativet till seriealbumet om Carl von Linné. Niklas Jönsson har gjort illustrationerna och vid den sista finputsningen igår assisterade Pertti Nyberg (stående).

Annons

I går träffade illustratören Niklas Jönsson sina uppdragsgivare för en sista putsning av materialet. Totalt rör det sig om 35 tecknade sidor om Linné, hans vetenskapliga expedition i Dalarna och inte minst om mötet med faluflickan Sara Lisa som senare blev hans hustru.

- Vi har valt att lyfta fram Sara Lisa i berättelsen, säger Maria Bergström som står för manuset.

Trots att boken är gjord i lättsam serieform är innehållet vägt på våg och i möjligaste mån historiskt korrekt.

- Först tänkte jag herre gud så tråkigt, vilken dramatik finns det i Linné bland blommorna? Men när jag läste på behövde jag inte uppfinna något triangeldrama, det finns redan där, säger Maria.

Till sin hjälp har hon haft Anne-Lie Sahlin som stått för den historiska faktainsamlingen.

- Niklas har varit duktig på att lägga till roliga detaljer som gör allt mer levande, säger Sahlin.

Men vissa detaljer har hon tvingats refusera. Råttor i gruvan har suddats ut eftersom råttor inte gillar gruvmiljön, knuttimringar har justerats för att bli tidsenliga och en del rödfärgade stugor har avfärgats eftersom det var först på 1800-talet som den klassiska rödfärgen slog igenom på allvar.

Boken ges ut av Kultur-Poolen i Falun. Till en början trycks omkring 4000 exemplar varav ett antal på tyska och engelska.

Mer läsning

Annons