Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semestertider även inom vården

Annons

-Under semestern är det lika bra att stänga ner eftersom de sjukhus vi kan hänvisa vidare till ofta har stängt. Den största ruschen kommer i augusti, säger Sam Karlsson som är sjuksköterska och arbetar på väntetidskansliet.

- Visst har vi träffat på folk som aldrig hört talas om oss. Men jag tror att många läkare hänvisar patienter hit om det är långa väntetider. Många anhöriga och vänner tipsar också, fortsätter han.

Aina Björ jobbar som handläggare på Patientnämnden i Falun som är en fristående instans dit patienter som inte är nöjda med vårdgivaren kan vända sig. Mellan 20 juni och 22 juli i år har 66 ärenden kommit in till nämnden. Nästan hälften av dessa går under rubriken "organisation, regler och resurser". Det kan till exempel vara anmälningar om bristande rutiner eller tillgänglighet. Aina Björ säger att det kommer in färre ärenden på högsommaren.

- Personligen tror jag det beror på att det är färre patienter i omlopp. Det finns inte samma planeringsverksamhet inom vården på sommaren. Sen vet jag inte om det beror på acceptans eller uppgivenhet, säger Aina Björ.

Mer läsning

Annons