Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scania farligaste arbetsplatsen i Falun

/

Annons

Träindustriarbetare, metallarbetare och gruvarbetare är det farligaste jobben. Mest olycksdrabbade yrken för kvinnor är lagerassistent, vård- och omsorgsarbete samt montör. Minst farligt är läkaryrket. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket.

- Det sista året har vi sett en ökning på psykiska sjukdomar. Utmattning och stress är väldigt vanligt bland lärare och sjukvårdspersonal. Men det finns säkert ett stort mörkertal bland arbetsgivare som inte anmäler olyckor, vilket nästan är ännu värre, säger Thomas Isaksson.

I Falun ligger Scania i topp med totalt 134 anmälningar på fyra år. Hälften av anmälningarna beror på belastningssjukdomarna. Företaget tillverkar axlar till lastbilar och bussar och har cirka 700 anställda.

- Jobbar man inom till exempel stål- och metallbranchen eller inom vården får man räkna med att det sker fler olyckor, säger Thomas Isaksson.

Den vanligaste orsaken till arbetsolyckor är andra personer. Hala golv eller andra glatta underlag kommer näst och på tredje plats ligger trappor, enligt statistiken.

Falu Lasarett är arbetsplatsen med flest anmälda arbetsskador, men så har de också flest anställda, cirka 3000.

År 2002 - 2006 kom det totalt in 1854 anmälningar från arbetsställen i Falu kommun. 976 av dem var arbetsolyckor och 878 arbetssjukdomsanmälningar.

Mer läsning

Annons